Goldman Sachs i britisk milliardskandale

Børsnoteringen af det britiske postvæsen kan være sket til en pris, der var næsten 13 mia. kr. lavere, end hvad man kunne have fået.

Det er ikke kun i Danmark, at politikere og borgere raser over investeringsbanken Goldman Sachs og dens indtog i DONG Energy. Også i Storbritannien er Goldman Sachs kommet i uvejr på grund af selskabets engagement i en tidligere statsejet virksomhed - nemlig Royal Mail.

Royal Mail blev børsnoteret i oktober sidste år - og allerede på aktiens første handelsdag steg kursen med mere end 30 procent. Siden er aktien bare fortsat med at stige, og handles nu 78 procent højere end den oprindelige udbudspris.

Det er en alvorlig bet for den britiske regering, der solgte 60 procent af sine aktier til en værdiansættelse på 3,3 mia. pund - eller cirka 30 mia. kroner. Havde regeringen udbudt sine aktier til en højere kurs - hvilket markedet siden tydeligvis har vist sig at være villig til at betale - havde salget indbragt staten meget mere.

Goldman Sachs er formandskandidat

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Goldman Sachs frarådede højere pris

Privatiseringen af Royal Mail har efterfølgende ført til heftig politisk debat, og nu er der kommet mere brænde til bålet - brænde der efter alt at dømme kan føres tilbage til blandt andet investeringsbanken Goldman Sachs.

En aktindsigt gennemført af Chuka Umunna, Labour-partiets bud på en kommende erhvervsminister, viser nemlig, at regeringens finansielle rådgivere allerede tilbage i maj 2013 vurderede, at Royal Mail kunne børsnoteres til en værdi på op mod 4,8 mia. pund - altså 1,5 mia. pund (Ca. 13 mia. kr.) mere, end de 3,3 mia. pund. der endte med at være prisen på aktierne. Det skriver The Guardian.

Goldman: Tjen kassen på DONG

21 finansielle rådgivere udførte en værdiansættelse af Royal Mail i maj 2013, og deres bud på en udbudspris var i gennemsnit mellem 4 mia. pund og 4,8 mia. pund.

Alligevel valgte regeringen altså at gennemføre børnoteringen ud fra en værdiansættelse af Royal Mail på blot 3,3 mia. kroner. Det skete efter rådgivning fra investeringsbankerne Goldman Sachs og UBS. Bankerne fortalte i oktober 2013 til det britiske parlaments erhvervsudvalg, at børsnoteringen ville finde sted på et nervøst marked og med lurende strejker i Royal Mail.

Derfor anbefalede bankerne, at man værdifastsatte Royal Mail til de 3,3 mia. pund - og bankerne rådede imod, at man øgede udbudsprisen med 20 pence per aktie - hvilket ellers var under overvejelse af bankerne selv, skriver The Guardian.  Tilsyneladende endte Goldman Sachs og UBS med at råde imod en højere pris, fordi en række institutionelle investorer i så fald var tøvende over for aktiekøbet.

Den borgerlige britiske regering afviser kritikken i sagen, men sagen vil sandsynligvis nu lede til yderligere undersøgelser af bankernes rolle.

Så sluttede slagsmålet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også