Goldman: Tjen kassen på DONG

Den amerikanske investeringsbank anser DONG som en "unik" investering med meget lav risiko, viser interne papirer.
Foto: Susan Walsh
Foto: Susan Walsh

Amerikanske Goldman Sachs har tilsyneladende meget høje tanker om danske DONG Energy, som investeringsbanken sammen med en række ukendte investorer køber 20 pct. af.

Det skriver Berlingske på baggrund af salgsmateriale fra Goldman Sachs. Handlen med den danske stat, som netop har bevirket, at SF træder ud af regeringen, betegnes nemlig som en lækkerbisken.

"[Investeringen er en]... Unik mulighed for at investere i et førende energiselskab med attraktive vækstmuligheder og en klar strategi om værdiskabelse gennem mere fokuserede investeringer, lavere gæld, frasalg og forbedret udnyttelse af kapital," skriver Goldman Sachs ifølge Berlingske.

Var den statslige løsning overhovedet i spil?

Milliardhøst i sigte

I procenter forudser Goldman Sachs et afkast på 8 pct., som investorerne får fortinsret til. Når de er fordelt, er det banken selv, der står til at høste resten af afkastet, og det kan meget vel fordobles fra de 8 pct., mener Jesper Lund, lektor i finansiering ved CBS.

"Når Goldman først tager sig rigtig godt betalt for årlige afkast over otte procent, kunne forventningerne til afkastet være i niveauet 15-20 procent. Det vil også svare til normale forventninger til kapitalfondsinvesteringer," siger Lund til Berlingske.

I kroner og øre svarer det til, at de 8 mia. kr., Goldman Sachs i dag har aktier i DONG for, i 2018 når en værdi mellem 14 og 16,5 mia. kr. I procent svarer det til en stigning på mellem 75 og godt 100 pct.

Holder forventningerne stik, står den danske stat altså også til en heftig milliardgevinst - i hvert fald i forhold til dagens pris.

Med et ejerskab på knap 60 pct. har statens aktier således en værdi på små 27 mia. kr. i dag. Ifølge Goldmans krystalkugle kan staten altså se frem til en gevinst mellem 20 og 30 mia. kr. frem mod børsnoteringen.

Andre DONG-aktionærer som SEAS-NVE, Syd Energi (SE) og Nyfors har også betegnet investeringen som "lukrativ" med udsigt til tocifrede afkast årligt.

"Vi vurderer, at vi har mulighed for at lave over 10 pct. i forrentning årligt," sagde Nyfors-direktør Henrik Mentz for nylig til EnergiWatch, efter at det nordjyske energiselskab havde besluttet at deltage i kapitaludvidelsen.

SE: DONG-investering lukrativ og "absolut lavrisiko"

Dansk Goldman-krise er topnyhed globalt

Stor beskyttelse

Særligt havvindforretningen fremhæves som en guldgrube, mens også frasalg og effektiviseringer samt gevinsten i at skubbe stigende brændstofpriser på kraftværkerne over på kunderne understreges.

Endelig, og måske vigtigst af alt, betegnes investeringen som en særdeles sikker en af slagsen. Her fremhæver Goldman ifølge Berlingske konkret, at investorerne med aftalen har en "struktureret beskyttelse", fordi de nye ejere kan sælge aktierne tilbage til staten, hvis børsnoteringen kikser.

Ifølge EnergiWatch' beregninger skal værdien af DONG falde markant mere end 20 pct. fra det i forvejen meget lave niveau, hvis et tab overhovedet skal komme på tale.

Kapitaludvidelsen er netop blevet godkendt politisk.

Goldman-tab på DONG ekstremt usandsynligt

Dansk Goldman-krise er topnyhed globalt

Afgående SF-formand: "Vi har fulgt DONG-sagen til ende"

Var den statslige løsning overhovedet i spil?

DONG-aftale står til vedtagelse

USA vil tvinge Goldman ud af energiaktiver

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også