Corydon skifter kurs: Finansudvalg får fortrolig orientering

Finansminister Bjarne Corydon (S) efterkommer krav om at oplyse Folketingets Finansudvalg om hemmelige papirer i DONG-sag.
Finaansminister Bjarne Corydon (S). Foto: Jens Dresling
Finaansminister Bjarne Corydon (S). Foto: Jens Dresling
AF MARCHEN NEEL GJERTSEN | CHRISTINE CORDSEN, LEDER AF JYLLANDS-POSTENS CHRISTIANSBORGREDAKTION

Både DF og Enhedslisten har presset på for at få indsigt i de konkurrencefølsomme oplysninger, som aftalen om at lade investeringsbanken Goldman Sachs investere i Dong Energy bygger på. Og nu melder også Folketingets formand, Mogens Lykketoft, (S) sig i diskussionen.

Med henvisning til en sag fra 1978 ”af nogenlunde samme karakter” taler han for, at Finansudvalget kan få indsigt i de hemmelige papirer bag Dong-aftalen, på samme måde som Udenrigspolitisk Nævn har fået forelagt hemmelige oplysninger i militære spørgsmål.

Balladen om DONG vokser hos S og SF

I kølvandet af formandens opråb besluttede finansminister Bjarne Corydon (S) her til aften at efterkomme kravet om en orientering, som han ellers tidligere på dage afviste blankt.

"Jeg ser ikke grund til en sådan briefing. Jeg har grundlæggende meget svært ved at se, hvilket motiv jeg dog skulle have til ikke at vælge det bedste bud for staten og for skatteyderne," lød det i et skriftligt svar til Jyllands-Posten fra finansministeren kl 15.58.

Men kl 19.22 udgik der et nyt svar, hvor ministeren pludselig havde ændret holdning:

"Jeg vil afsøge muligheden for at Finansudvalgets medlemmer snarest kan læse aftalen med Goldman Sachs, ATP og PFA," lød det nu fra Corydon, der tirsdag skal forsvare beslutningen på et åbent samråd i Folketinget.

Finansministeren understreger fortsat, at orienteringen skal ske på et grundlag, der ikke sætter hensynet til forretningshemmeligheder over styr:

"Det er klart, at det er helt afgørende, at det sker under former, der sikrer, at aftalens indhold forbliver fortroligt, og virksomhedsfølsomme oplysninger beskyttes."

Medie: Corydon vil afvise DONG-tilbud

DF: Ja, tak

Dansk Folkepartis finansordfører, Rene Christensen, hilser kursskiftet velkommen:

"Det kan jeg kun sige ja tak til. Det har jeg jo bedt om for over en uge siden," siger han.

"Vi anerkender fuldt ud behovet for fortrolighed," fortsætter Rene Christensen, som ikke forventer, at der vil blive problemer med at holde fortroligheden hos de i alt 17 medlemmer af Finansudvalget.

"Vi har før fået orienteringer i fortrolighed, og vi behandler løbende fortrolige aktstykker uden at fortroligheden bliver brudt."

Også Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, er glad for udsigten til en orientering og henviser til, at der tidligere er blevet fremlagt fortrolige oplysninger for Finansudvalget, ligesom at Folketingets Udenrigspolitiske Nævn i flere sager får fortrolige oplysninger.

Pensionskasser: Fagbosser har ikke en krone til DONG

Mistillidserklæring

"Jeg kan ikke huske en sag, hvor oplysninger er blevet lækket til pressen, og det er en mistillidserklæring til Folketinget, hvis man ikke kan fremlægge den slags oplysninger," siger Frank Aaen, som siden slutningen af sidste år har været overordentlig skeptisk over for aftalen med det amerikanske selskab.

Men orienteringen skal ske meget hurtigt og som minimum inden torsdag, hvor finansudvalget skal tage stilling til aktstykket, som er grundlag for hele milliardaftalen, lyder kravet fra Frank Aaen nu:

"Det er fint med mere åbenhed. Men så kan vi under ingen omstændigheder afgøre sagen, før vi har set aftalen. Så enten skal det ske inden torsdag, eller også må vi udskyde afstemningen i Finansudvalget. Der er jo ikke noget hastværk," siger Aaen.

Debatten om salget til Goldman Sachs har vakt uro i både det socialdemokratiske bagland og folketingsgruppen, hvor Corydon i morgen skal forklare sig for sin egen folketingsgruppe.

Forarget pensionskasse har end ikke regnet på DONG-bud

DONG-bejlere investerer selv i Goldman Sachs

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også