Ikke én eneste positiv ting at sige om klimatopmøde

FN-sporet spiller endnu en gang fallit. Denne gang er endnu værre end den triste normal, lyder det fra Dansk Energis udsending i Polen.

Et stort gennembrud havde ingen ventet, men denne omgang af FN's årlige klimatopmøde har været historisk fesen.

Det siger afdelingschef Charlotte Søndergren, der netop nu er i den polske hovedstad Warzawa, som har huset COP19 forhandlingerne siden 11. november.

"Alt tyder på, at den her konference bliver et skridt frem og to tilbage. Jeg vidste godt, at aftalen ikke ville blive stærk, men normalt er der altid noget positivt at nævne. Det er der ikke i denne omgang. Ikke bare en eneste lille ting," siger Charlotte Søndergren til EnergiWatch.

Topmødet slutter officielt i dag, men forventes at fortsætte til i morgen.

Klimatopmøde set med danske briller

Danske bestræbelser

Den danske regering spiller en central rolle i den del af klimamødet, der handler om finansiering af en klimafond, som er udset som et vigtigt punkt i klimakampen. Planen med fonden, der blev endeligt besluttet ved COP17 i Australien, er, at den vestlige verden fra 2020 skal poste 100 mia. dollar i grønne investeringer i udviklingslande.

De forhandlinger leder energi- og klimaminister Martin Lidegaard (R) formentlig forgæves sammen med den ugandiske finansminister Maria Kiwanuka.

"Lige nu er der intet, der tyder på, at man kommer i hus med et stort beløb," siger Charlotte Søndergren som samtidig hæfter sig ved, at udkastet til køreplanen frem mod det store møde i Paris 2015 er fuldkommen tandløst.

I går forlod 12 grønne organisationer klimatopmødet med en svada mod de rige landes manglende vilje til at finansiere den grønne fond. Det billede kan Charlotte Søndergren delvist genkende.

Grønne organisationer udvandrer fra klimatopmøde

Find på noget nyt

"Det er svært at få finansiering og reduktionsforpligtelse til at tale sammen. Det er de gamle debatter om hvem der er udviklingslande, og hvem der har penge. Der er ingen villighed fra nogen sider, det tror jeg gælder hele vejen rundt. Der er ingen grund til at tro, at det bare er Kina eller USA".

Fiaskoen får Søndergren til at slå på tromme for en nytænkning af forhandlingerne, for FN-systemet fungerer ganske enkelt ikke, siger hun.

"Jeg har intet svar, men man er nødt til at gøre noget, der kan ikke. Måske er den rigtige beslutningskompetence ikke til stede".

I Dansk Energi opfordres EU til at skrue op for den grønne omstilling og bevise, at der er kolde kontanter og jobs i at kæmpe for klimaet.

Polen fyrer COP19-formand

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også