EnergiWatch

EU kårer København til grøn hovedstad

Den danske hovedstad overtage titlen som årets europæiske miljøhovedstad i fra franske Nantes.

Rådhustårnet i København. Foto: Carsten Snejbjerg | Foto: SNEJBJERG CARSTEN

I 2014 er København ikke bare Danmarks hovedstad. Byen bliver også hele Europas miljøhovedstad i det nye år og overtager dermed titlen fra franske Nantes.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), har onsdag modtaget prisen på vegne af Europas nye grønne hovedstad ved en ceremoni i Bruxelles, oplyser EU-Kommissionen, som årligt uddeler prisen.

"Det er en kæmpe anerkendelse af Københavns målrettede klimaindsats, at vi nu kan kalde os Europas grønne hovedstad," siger Frank Jensen i en pressemeddelelse.

"Det er et stort skulderklap til alle københavnere og til byens grønne virksomheder, der hver dag gør, hvad de kan for at gøre København til en grønnere og mere bæredygtig by," fortæller borgmesteren.

Måling: Danskerne vil have højere grønne afgifter

EU-Kommissionen fremhæver blandt andet, at mange københavnere tager cyklen i skole og på arbejde.

Samtidig har den danske hovedstad mange grønne områder, mens næsten alle husstande opvarmes af fjernvarme, og 90 procent af alt bygningsaffald genbruges.

København har en ambition om at blive CO2-neutral i 2025.

"Europa har meget at lære af Københavns indsats for at forbedre miljøet og indbyggernes livskvalitet," siger EU's miljøkommissær, Janez Potocnik.

"Denne pris anerkender København som en by, der gør en stor indsats for at fremme bymiljøet og skabe en sundere og mere bæredygtig hverdag for sine indbyggere," siger han i en kommentar.

Københavns Kommune har sammensat et program for året som miljøduks, der består af faglige arrangementer og "folkelige begivenheder" i løbet af hele 2014.

22. januar skydes året som grøn hovedstad officielt i gang ved et arrangement på blandt andet Rådhuspladsen.

12 byer konkurrerer om titlen som grøn hovedstad. Uafhængige eksperter finder frem til vinderen.

Tidligere har blandt andet Stockholm og Hamburg kunnet prale af titlen.

/ritzau/

Mere fra EnergiWatch

Nye danske gasprojekter gemmer sig under overfladen

Total Energies har allerede annonceret – men udskudt – planer om at udvikle Valdemar Bo Syd og Halfdan Nord. Efter dem ligger også en række andre danske projekter klar i pipelinen, som analysehuset Rystad forventer investeringer i for flere milliarder kroner frem mod 2030.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs