EnergiWatch

Roser til dansk energisystem i global test

Det danske energissystem vurderes af World Economic Forum som verdens sjettebedste - med topplaceringer inden for forsyningssikkerhed og bidrag til økonomisk vækst.

Foto: atlas copco

Danmarks energisystem er verdens sjettebedste. Inden for EU ligger Danmark på en samlet tredjeplads med topplaceringer inden for forsyningssikkerhed og bidrag til økonomisk vækst.

Det vurderer tænketanken World Economic Forum (WEF), som sammen med det globale konsulentfirma Accenture og et ekspertpanel har gennemgået energisystemer i 124 lande og rangordnet dem efter en række parametre.

ABB: Globale elproblemer stritter i mange retninger

De tre bedste pladser på WEF's globale liste er besat af Norge, New Zealand og Frankrig. I EU scorer Frankrig og Sverige højere end Danmark.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) er "utrolig glad" for, at forsyningssikkerhed i det danske system går hånd i hånd med gode vækstbetingelser for industrien.

"Dette taler direkte imod de myter, som i øjeblikket spreder sig i dele af oppositionen - nemlig at den grønne transformation, Danmark er i gang med, koster penge og jobs - og ikke det modsatte. Vi har nu en helt uafhængig kildes ord for, at det ikke er tilfældet," siger Martin Lidegaard til Ritzau.

Energibranche efterlyser politisk debat om forsyningssikkerhed

Danmark ligger dog i den tunge ende med udledning af CO2 og NOx (kvælstofilter) samt transportsektorens forurening, viser den såkaldte benchmarking. Hvad angår bæredygtighed, ligger Danmark i midterfeltet.

"Der er stadig plads til forbedringer, men det er også okay som dansker at glæde sig et øjeblik. Vi har overordnet set et af de mest velfungerende, moderne og effektive energisystemer i verden," siger Lidegaard.

Ifølge brancheforeningen Dansk Energi viser undersøgelsen, hvor effektivt Danmarks elsystem er.

Direktør Lars Aagaard glæder sig over førstepladsen på to områder, hvor energiselskaberne spiller en nøglerolle - energieffektivitet og elnettets kvalitet.

Elnet-boss: Vi skal ikke male fanden på væggen

"Det underbygger, at virksomhedernes vilkår på energisiden er rigtig gode i Danmark. Den elpris, virksomhederne betaler, falder tilmed yderligere, når erhvervslivets elafgifter reduceres med 1,5 milliarder kroner fra nytår," siger Lars Aagaard.

Dermed er erhvervslivets elafgifter halveret på bare to år, tilføjer han.

/ritzau/

Mere fra EnergiWatch

BP vil satse mere på brint

Britiske BP kommer i fremtiden til at fokusere endnu mere på brintproduktionen. Direktøren vil præsentere et konkret mål i det nye år.

Britisk kapitalfond kan bringe Danmarks næststørste biogaskoncern i spil

Analyse: Med Industriens Pension som største investor i et nordisk partnerskab overtog Arjun Infrastructure Partners lige knap halvdelen af Danmarks næststørste biogaskoncern Bigadan. Efter Shells milliardopkøb af Nature Energy kan den tidligere rent familieejede virksomhed også blive interessant for andre investorer.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs