Alt for dyre varmepumper sinker omstilling

Salget af individuelle varme­pumper, som skal afløse oliefyrene og opsuge de stigende mængder vindmøllestrøm, foregår i slæbegear. Varmepumpeanlæggene er for dyre, skriver fagbladet Ingeniøren. 

Regeringens mål om, at alle oliefyr skal være væk i 2030 kan være truet. Udbredelsen af individuelle varmepumper sker nemlig så langsomt, at der er meget lange udsigter til et Danmark uden oliefyr. Og dermed er også planen om, at Danmark udelukkende skal køre på vedvarende energi i 2035, i fare. Det skriver Fagbladet Ingeniøren.

Store forventninger til Lidegaards klimaplan 

Ved udgangen af 2012 var der således blot installeret 27.000 luft til vand- eller jordvarmepumper, og med et årligt salg på 4.000-5.000 stk. er der rigtig langt op til de 343.750 oliefyr og 423.500 gasfyr, som skal erstattes inden 2030-2035 - heraf nogle med varmepumper, andre med fjernvarme og biomasse, skriver Ingeniøren.

Ifølge professor i energisystemer Henrik Lund fra Aalborg Universitet viser tallene klart, at udviklingen bør speedes op:

»Individuelle varmepumper er yderst centrale i forhold til at få skubbet olie og naturgas ud af energisystemet, så hvis vi vil opnå dette i 2030 eller før, så må der gøres noget,« siger han til Ingeniøren.

Ny tilskudsordning til virksomheder

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også