Britisk atomoprydning stiger i pris: Koster 8 gange OL i London

Oprydningen efter det britiske atomkraftværk Sellafield bliver ved med at stige. Prisen stiger til over 630 mia. kr., skriver The Guardian.
De britiske politikere har besluttet at opføre to ny reaktorer ved Hinkley Point. | Foto: EDF
De britiske politikere har besluttet at opføre to ny reaktorer ved Hinkley Point. | Foto: EDF

Prisen for at rydde op efter det britiske atomkraftværk Sellafield i Nordvestengland bliver ved med at stige.

Den nuværende pris lyder på svimlende 630 mia. danske kr. - otte gange prisen for OL i London - men priser bliver endnu højere, lyder det fra kilder tæt på oprydningen til The Guardian.

Sellafield, der var kronjuvelen i Storbritanniens atomkraftprogram, betegnes om en af de farligste og mest forurenede industrigrunde i Vesteuropa, ikke mindst fordi grunden huser 120 ton plutonium. De første reaktorer gik i drift i 1956, de første i Storbritannien, men de sidste atomer blev spaltet i 2003, hvor værket blev lukket ned.

Prisen for at dekommissionere Sellafields Calder Hall-reaktor - verdens første kommercielle reaktor - udfordres især af, at atomaffald blandt andet er blevet dumpet i store søer, som er så radioaktivt, at mennesker kun må opholde sig få minutter i nærheden.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Dirty Thirty

Bygningen B30 kaldes af ansatte 'dirty thirty', fordi der midt i bygningen findes en pool med udtjente reaktorkomponenter og brændselsstave, der afgiver radioaktiv stråling i farlige doser. Her dumpede man fra 1960'erne til 1980'erne radioaktivt affald uden nogen klar plan for, hvad man siden hen skulle stille op, og det får fremtidige generationer nu lov til at betale for.

Det private konsortium, Nuclear Management Parnters (NMP), der står for oprydningen, har ikke ønsket at udtale sig til The Guardian, men andre kilder siger til avisen, at det stadig er usikkert, præcis hvad siloer og opbevaringsfaciliteter indeholder.

"Journalføringen var tydeligvis ikke, som den burde have været," siger en kilde til avisen.

KPMG revser oprydningsarbejde

Onsdag skal NMP svare på spørgsmål fra en økonomisk komite, som ledes af det britiske parlamentsmedlem Margaret Hodge fra Labour. Komiteen har tidligere været yderst kritisk over for NMP - ikke mindst fordi 12 ud af 14 nøgleopgaver i relationen til oprydningen af Sellafield er forsinket.

NMP skal blandt andet svare på, hvordan bonusser på 6 mio. pund er blevet delt imellem konsortiets chefer, der har fået stor kritik fra revisionsselskabet KPMG, som beskyder oprydnings-konsortiet for overbrug, manglende evne til at nå de operationelle mål samt svagt lederskab.

Kinesiske milliarder i nyt britisk atomkraftværk

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Ingrid Riis /reel

Vindmølleudbygningen går i minus i 2023

For abonnenter