EnergiWatch

Københavns strøm er Europas dyreste

Københavnerne betaler mest for stømmen blandt Europas hovedstæder. Berlin er lige i hælene.

Foto: Colourbox

Når københavnere sætter stikket i kontakten, suger de den dyreste strøm blandt borgerne i Europas hovedstæder.

Det viser den seneste opgørelse fra september fra den finske energi-tænketank Vaasa ETT, der løbende oplister elpriserne for europæiske husstande.

Med en gennemsnitslig forbrugerpris på 29,80 eurocents per kWh er København nummer ét på listen over de 23 europæiske hovedstæder, der er med i opgørelsen.

Lige efter på en andenplads ligger den tyske hovedstad Berlin med gennemsnitspris på 29,71 eurocents per kWh, og sammen udgør de to byer de klart dyreste el-hovedstæder i Europa.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

På en tredjeplads ligger irske Dublin med 22,61 eurocent per kWh og herfra falder priserne støt ned, indtil man når serbiske Beograd på sidstepladsen, som har Europas klart billigste strøm med en pris på blot 6,26 eurocent per kWh. Det er således kun halvdelen af Bukarest i Rumænien, der med 13,12 eurocent per kWh ligger næstsidst.

I det hele taget er det mange af de nye EU-lande fra Østeuropa, der er blandt de billigste elbyer - men det ændrer sig, når man justerer priserne for købekraft.

København dumper ned

Gør man det, ryger østlandene markant højere op på listen. Godt nok ligger Berlin i toppen, som Europas dyreste strømby, men herefter ligger bl.a. østeuropæiske byer som Prag, Bukarest, Budapest, Bratislava og Warzawa.

I bunden som de billigste hovedstæder ligger Paris, Stockholm og nederst Helsinki, og justeret for købekraft ser det også anderledes ud for København, som her blot er den niende dyreste hovedstad i Europa.

Kun få solcelleejere får penge tilbage 

I det hele taget skiller København sig dog ud, skriver tænketanken, eftersom netto-omkostningerne til den københavnske strøm er de klart billigste i Europa.

De repræsenterer således kun 16 pct., mens skatter for står 37 pct. - hvilket er tre gange over det europæiske gennemsnit. I alt står skatterne for 57 pct. af prisen, hvis man indregner moms, mens resten er distributions- og transmissionsomkostninger.

Grøn optimisme og sort jobfest

Britisk minister: Gaspris gør prisstigninger uundgåelige

Hef: Nyfors har overhovedet ikke presset prisen op 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs