Hedegaard foreslår igen klimakvoter på EU's fly

EU's klimakommisær Connie Hedegaard lægger på ny op til at indføre CO2-kvoter på fly i EU, indtil en global aftale - forhåbentlig - er parat i 2020.
Foto: Ilan Brender
Foto: Ilan Brender
RITZAU FINANS og THOMAS BO CHRISTENSEN

EU's klimakommissær, danske Connie Hedegaard, er klar med et nyt forslag til en midlertidig ordning, der skal opkræve CO2-afgift for flyvninger over Europa.

Ordningen skal ifølge forslaget gælde fra årsskiftet, indtil der er en global aftale på plads om nogle år.

"Jeg er sikker på, at Europaparlamentet og Rådet vil bevæge sig hurtigt og godkende dette forslag uden forsinkelse. Med dette forslag tager Europa ansvar for at reducere udledning inden for sit eget luftrum, indtil globale tiltag er på plads," udtaler den danske kommissær.

Stor international modstand

EU har tidligere forsøgt at opkræve klimaafgiften for hele rejsen fra alle fly, der lettede og landede i EU-lufthavne.

Den ordning blev mødt med stor modstand fra blandt andre USA og de store lande i Asien, og Hedegaard fik tidligere i år resten af EU-systemets opbakning til at sætte EU-afgiften i bero i et år.

Det skete i håb om, at man på et møde i FN's luftfartsorganisation, ICAO, i begyndelsen af oktober kunne nå til enighed om en aftale, der skulle gælde på globalt plan.

Helt så langt nåede ICAO ikke. Det blev kun til enighed om en køreplan, der lægger op til, at der skal være en ordning fra 2020. Selve aftalen skal underskrives ved ICAO's næste generalforsamling om tre år.

Udviklingslande undtaget

Det nye forslag betyder, at al udledning på flyvninger mellem lufthavne i EU's 28 medlemslande plus Norge og Island bliver en del af kvotesystemet.

Fra 2014 til 2020 vil udledning fra flyvninger til og fra lande uden for EU altså være undtaget, men dog ikke den del af ruten, som sker i europæisk luftrum.

Det sidste gælder dog ikke flyrejser til udviklingslande, der står for under en pct. af den globale CO2-udledning fra luftfart - disse lande bliver fuldt ud undtaget fra kvotesystemet.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

/ritzau/

Slut med tysk splittelse på energiområdet

Milliardsvindel med klimakvoter

Klimaaktier øjner et comeback

Pris på klimaplan afhænger af EU's kvotesystem

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også