Pris på klimaplan afhænger af EU's kvotesystem

En genopretning af EU's kvotesystem til tidligere forventede priser vil give Danmark masser af luft i klima-budgettet, mens et kvotekollaps omvendt vil koste.
Det skriver Ritzau med henvisning til beregninger regeringen har fået foretaget til klimaplanen, som fremlægges i morgen onsdag af klima- og energiminister Martin Lidegaard (R).
CO2-marked er i fare for at kollapse
Hvis prisen på at sende et ton CO2 dykker yderligere mod nul fra de nuværende niveauer under 35 kr., vil der være 4,2 mio. ton CO2 for meget i Danmarks klimaregnskab i 2020. Når prisen omvendt de 144 kr. pr. ton kan Danmark nøjes med at reducere med 2,8 mio. ton mere end allerede planlagt.
"Vi kan komme virkelig langt med vores klimamålsætning gennem EU-politikken. Den bliver helt afgørende for, hvor store reduktioner vi skal levere, og prisen på dem. Derfor er det vigtigt, vi fastholder linjen fra EU-formandskabet," siger Socialdemokraternes klima- og energiordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil til Ritzau.
Kvotesystemet der har til formål at gøre det dyrt at udlede CO2 og dermed giver virksomheder et incitament til at investere i mere energieffektive løsninger blev lanceret i 2005. Siden da er kvoteprisen styrtdykket til priser, der er så lave, at det kan betale sig ikke at omstille sig for selv energitunge virksomheder.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her
På den baggrund har EU's klimakommissær Connie Hedegaard med hiv og sving fået grønt lys i EU for et forslag, der skal hæve prisen på kvoterne ved midlertidigt at trække 900 mio. ud af markedet.
Forslaget er blevet modarbejdet af industrien, der ser det som en skadelig væksthæmmer i en tid, hvor der ikke er råd til at pålægge byrder på industrien. Samtidig betragtes forslaget som tyndbenet af grønne organisationer, der vil have politikerne til at gå mere drastigt til værks for at få nedbringe udledning af klimaskadelige gasser.
Den danske regering hører til den gruppe, der ønsker et EU, som går hårdt til værks for at genoprette kvotesystemet. Her betragtes det nuværende forslag, som skal behandles i EU i efteråret som utilfredsstillende, fordi det i for høj grad tilgodeser industriens interesser.
Hjælp til EU’s kvotesystem har lange udsigter
Mange skeler til Tyskland, når det omhandler fremtidens for kvotesystemet og EU's klima- og energipolitik som helhed. Her har kansler Angela Merkel indikeret, at hun ønsker en gennemgribende reform af hele systemet, men der kan først for alvor komme svar på de tyske ønsker, når en ny Rigsdag er sammensat efter valg i september.
Se udviklingen i kvoteprisen herunder:
Relaterede artikler:
Hjælp til EU’s kvotesystem har lange udsigter
For abonnenter
Minister efterlyser handling
For abonnenter