Fem mio. kr. skal puffe Obamas klimaplan på vej

Dansk ekspertise skal hjælpe en 200 MW offshore-park ud for staten Maryland i den rigtige retning.
Foto: London Array
Foto: London Array

Dyrekøbt erfaring er også erfaring, og Danmarks erfaring på området for offshore-vind skal nu hjælpe Obamas klimaplan et lille skridt på vejen.

I finansloven for 2013 har regeringen og Enhedslisten afsat fem mio. kr. over to år, der ifølge Klima- og Energiministeriet skal bruges på et puffe en 200 MW havvindpark ud for staten Maryland i den rigtige retning.

Der har været stor kritik af den danske udbudsproces i forbindelse med Anholt-parken, der betød ekstraordinært dyr el til danskerne, og det har blandt andet betydet, at Energistyrelsen nu er ved at ændre udbudsvilkårene for fremtidige offshore-parker som Kriegers Flak og Horns Rev 3.

Internationalt sværmeri om nye danske havvindparker 

Ifølge det danske ministerium er usikkerhed om udbudsvilkår dog også en af grundene til, at investorer har afholdt sig fra at interessere sig for offshore-vind i USA, der stadig har sin første park til gode. Og der kan Danmarks erfaring måske hjælpe, lyder det fra ministeren.

PensionDanmarks USA-satsning i ny modvind

"Vi har erfaring med hele processen, når det gælder om at etablere og drive havvindmølleparker, og den viden vil vi dele med energimyndighederne i Maryland. Samtidig kan vi være med til at give Præsident Obamas klimaplan et lille, men vigtigt skub i den rigtige retning," siger Martin Lidegaard i en meddelelse.

”Vi har erfaring med, at et samarbejde mellem myndigheder kan kaste ordrer af sig til danske virksomheder. Vi vil derfor bestræbe os på, at samarbejdet med Maryland også kan bidrage til at skabe vækst og arbejdspladser herhjemme."

Det vil Obama på klimafronten:

Præsident Obama ønsker at reducere CO2-udledningen med 17 procent i 2020 i forhold til niveauet i 2005. Delstaten Maryland har et selvstændigt mål om at reducere CO2 udledningen med 25 procent i 2020.

Obamas klimaplan indeholder blandt andet en målsætning om at stille føderalt land og havbund til rådighed for udbygning med 10GW vindenergi frem til 2020. Det svarer til 25 Anholt-parler.

PensionDanmarks prestigeprojekt i amerikansk modvind

PensionDanmark investerer mia. i USA's første offshore-park

Offshore: USA på vej med første udbudsrunde

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Ingrid Riis /reel

Vindmølleudbygningen går i minus i 2023

For abonnenter