EnergiWatch

Energinet.dk har fået styr på omkostningerne

Statens transmissionsselskab er gået fra en jævn placering i Europa til at være blandt de bedste, når det gælder omkostningseffektivitet.

Foto: Energinet.dk

Det var ikke opmuntrende læsning, da en europæisk benchmark-analyse i 2008 placerede statens transmissionselskab Energinet.dk under gennemsnittet i Europa, når det gælder om at have styr på omkostningerne.

Dengang havde selskabet en samlet omkostningseffektivitet på 84 pct. beregnet ud fra tre faktorer - hvor omkostningseffektive de er til at bygge nye eltransmissionsanlæg, hvor omkostningseffektive de er til at vedligeholde eltransmissionsanlæggene, og hvor omkostningseffektive de er til at drive administration.

Men en ny analyse viser, at det er gået markant frem for Energinet.dk.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

I den nye analyse har Energinet.dk en omkostningseffektivitet på 100 pct., og transmissionselskabet er sammen med syv andre europæiske eltransmissionsvirksomhederi en gruppe for sig som de mest effektive i EU.

"Vi har reduceret vores driftsomkostninger med 125 millioner kroner til cirka 640 millioner. Og samtidig med at alle i Energinet.dk har knoklet for at effektivisere og finde besparelser, har vi faktisk både kunnet øge investeringerne i den grønne omstilling og kunnet holde forbrugernes tariffer i ro," forklarer Peder Ø. Andreasen, administrerende direktør i Energinet.dk, i en pressemeddelelse.

"For det andet har vi købt NESA’s regionale højspændingsnet i Nordsjælland, og vi henter stordriftsfordele, når driften af elnettet kun foregår ét sted fra," siger han videre.

Energinet.dk købte i 2012 yderligere ti netselskaber og dermed resten af det regionale højspændingsnet i Danmark, men de ekstra stordriftsfordele, det giver, er ikke nået at indgå i den nye analyse.

Analysen omfatter 21 eltransmissionsvirksomheder i Europa. Otte transmissionsvirksomheder har en effektivitet på 100 pct., mens den dårligst rangerede eltransmissionsvirksomhed har en effektivitet på 59 pct.

Den gennemsnitlige effektivitet for de 21 eltransmissionsvirksomheder er – set under ét – på 86 pct.

Elnet-boss: Vi skal ikke male fanden på væggen 

Elforsyningen presses af grøn strøm 

Energibranche efterlyser politisk debat om forsyningssikkerhed

 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs