Derfor gik der ild i Vestas' kursraket

Kursen på Vestas-aktien er omtrent firedoblet siden årsskiftet.
Foto: Vestas
Foto: Vestas
AF JANNIK BRINCH

Den gode historie på det danske aktiemarked i 2013 skal uden tvivl findes på Hedeager i det nordlige Aarhus, hvor den danske vindmøllekæmpe Vestas holder til.

Efter en flerårig periode med kursmareridt for selskabets investorer, der har set en rekordkurs på næsten 700 blive forvandlet til en bundkurs på omkring 25 i løbet af den økonomiske krise, blæser der langt mere positive vinde over selskabet.

Siden årsskiftet er kursen steget fra kurs 34 til lukkekursen på 126 mandag.

Ditlev Engels troværdighed stadig i bund 

Formandsskifte

Det paradoksale er, at Vestas fortsat ikke tjener penge, og ordreindgangen har heller ikke været nogen jubelfest i de første syv måneder, selvom afsætningen af møller er bedret de seneste måneder.

Alligevel slås investorerne altså i stadig mere betydelig grad om selskabets aktier.

Ifølge investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet skyldes det ikke mindst Vestas' nye bestyrelsesformand Bert Nordberg, der afløste Bent Erik Carlsen i 2012.

Intet nyt er atter godt nyt

Det har ifølge økonomen haft den effekt, at investorerne i højere grad kan regne med meldingerne fra selskabet.

"Den nye bestyrelsesformand har gjort en markant forskel," lyder det fra Per Hansen.

"Investorerne behøver ikke længere frygte, hvad der kommer i morgen. Der er kommet mere styr på de interne linier, og der bliver ikke udviklet på noget, som der måske er købere til."

Han peger ligeledes på, at der fra politisk hold blæser mildere vinde over for vedvarende energi, og at det også er en medvirkende årsag til, at Vestas-aktien klarer sig bedre.

Shortsælgernes yndlingsoffer

Det er ganske anderledes end udviklingen i 2009 og frem til i år.

"Perioden fra 2009-2012 var præget af én lang nedtur. Investorerne ventede med frygt og bange anelser på den næste meddelelse fra Vestas.

Nedjusteringer og dårlig forventningsstyring fik investorerne til at frygte det værste. Oveni kom så, at Vestas blev shortsælgernes yndlingsoffer nummer ét," forklarer Per Hansen.

Hvis udviklingen var fortsat, kunne det have resulteret i en for aktionærerne ganske dyr kapitaludvidelse.

Regnskab forude

Om den aktuelle udvikling er holdbar får investorerne et vidnesburd om den 21. august, når selskabets halvårsregnskab kommer.

Efter første kvartal lød resultatet før skat på -151 mio. euro (1,13 mia. kr.), hvilket var en forbedring på godt en halv mia. kr. fra et minus på 225 mio. euro (1,68 mia. kr.) i samme periode i fjor.

Samtidig blev det til et frit cash flow på -60 mio. euro (447 mio. kr.). Det var en forbedring på 235 mio. euro (1,75 mia. kr.) i forhold til samme periode i 2012.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Godt begyndt...

Noget kunne altså tyde på, at Vestas' omfattende spareplan til sammenlagt 3 mia. kr. virker.

"Hovedårsagen til at aktien er steget så meget som tilfældet er nu er ikke kun at der blæser mildere politiske vinde overfor alternativ energi, men at selskabet selv har fjernet en del af den negative energi og frustration hos investorerne.

Om det kan fortsætte er et godt spørgsmål. Hvis godt begyndt er halvt fuldendt holder, kan aktionærerne glæde sig. Indtil videre kan de bære Bert Nordberg i noget, der minder om en guldstol," lyder det fra Per Hansen.

Tabel: Vestas 1. kvartal 2013

Mio. euro

1. kvartal 2013

1. kvartal 2012

Omsætning

1.096

1.105

Bruttoresultat

58

12

Resultat af primær drift (EBIT) før særlige poster

- 108

- 204

Resultat før skat

- 151

- 225

Nettoresultat

- 151

- 162

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også