Tjekkiet skrotter VE-støtte efter solcelleboom

Tjekkerne vil droppe støtten til al slags grøn energi, efter et solcelleboom i landet har medført høje energipriser.

Fra næste år skal det være slut med støtte til renewables.

Støtte til især solenergi har øget priserne for de tjekkiske energiforbrugere i løbet af de seneste tre år, og politisk er emnet fortsat en varm kartoffel. Parlamentet har besluttet at stoppe støtten fra starten af næste år.

Premierminister Jiri Rustnok siger ifølge Recharge, at byrden ved at støtte grøn energi "truer konkurrenceevnen i vores industi og øget forbrugernes usikkerhed om elpriserne."

Industrivirksomheder i Tjekkiet har længe kritiseret den økonomiske støtte til især sol, hvor markedet - som følge af attraktive støtteordninger - oplevede en sand eksplosion i 2009 og 2010, ligesom det skete i Spanien.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

De utilsigtede økonomiske konsekvenser betød, at regeringen indførte en kontroversiel skat, som virkede med tilbagevirkende kraft.

Tjekkekiet opsatte blot 113 MW solceller sidste år, men landet har mere end 2.000 MW i alt. Til sammenligning har Danmark en ambition om at have opsat 800 MW i 2020.

Vind-, vand- og biomasseprojekter, der får bygningstilladelser i år, vil være berettigede til støtte, hvis de står færdige før slutningen af 2012, skriver Recharge.

Vestas har tidligere solgt vindmøller til Tjekkiet, men det tjekkiske marked er beskedent.

Her er Europas mest vindglade lande

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Ingrid Riis /reel

Vindmølleudbygningen går i minus i 2023

For abonnenter