Knald eller fald: Fronter trækkes op inden afstemning

Det sidste lobbyarbejde er i fuld gang, inden morgendagens afgørende afstemning om backloading i Europa-Parlamentet. "Det bliver et tæt ræs," fortæller Dansk Energis EU-chef fra gangene i Bruxelles.
Foto: EU-Parlamentet
Foto: EU-Parlamentet

Snart skal medlemmerne af Europa-Parlamentet tage stilling til, hvorvidt det omstridte CO2-kvotesystem skal have en reel fremtid eller ej.

Det sker, når de ved middagstid onsdag skal stemme om det kompromisforslag omkring en mulig tilbagetrækning af kvoter, som kan være med til at hæve priserne og puste nyt liv i det ellers nødlidende system.

Men med under 24 timer til at medlemmer trykker på ja- eller nejknappen, er det stadig umuligt at sige, hvilken vej det kommer til at gå.

Det forklarer Dansk Energis EU-chef, Ulrich Bang, som samtidig fortæller, at lobbyarbejdet fra især den tunge industri fortsætter i allerhøjeste gear.

"Der er virkelig gang i fronterne. Organisationerne skruer op i dagene op til afstemningen, og der er masser af spin," siger Ulrich Bang, som også fortæller, at der højst sandsynligt er aktører, der forsøger at påvirke EU-parlamentarikerne med misinformationer.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Lugter mistænkeligt

Han forklarer, at der for nylig kom en mail ud fra handels- og nyhedsplatformen Platts, hvor unavngivne kilder fortalte, at backloadingforslaget ville blive stemt igennem med et stort flertal.

"Nu ved jeg ikke, hvor de har kilden fra, men det lugter mistænkeligt meget af misinformation med det sigte, at hvis man kan få folk til at tro, at afstemningen er hjemme, så vil der være nogen, der tænker, at så behøver de ikke stemme ja. Så kan de i stedet være ideologiske," forklarer Ulrich Bang og nævner, at det f.eks. kunne få medlemmer i den grønne gruppe til at stemme nej, fordi mange af dem mener, at kompromisforslaget, som er fremlagt, er for udvandet.

Grønne organisationer: Backloading er kunstigt åndedræt 

Selv vil han ikke lægge hovedet blokken i forhold til, hvad afstemningen ender med, men han er mere positiv end sidst, hvor det blev til et knebet nej.

"Den her gang er mange af kritikerne i den konservative og i den liberale gruppe blevet imødekommet, Så jeg er optimistisk, men det bliver et meget tæt ræs," fortæller Ulrich Bang og forklarer, at det ikke mindst er holdningsændringer blandt medlemmer i den konservative gruppe, som giver ham håb om et ja.

Det var således konservative medlemmer, der var udslagsgivende for, at parlamentets miljøudvalg for nylig valgte at anbefale de øvrige kolleger i Parlamentet at stemme til forslaget. Det danske konservative medlem Bendt Bendtsen sagde efterfølgende, at det var et nederlag til hardliner-linjen i gruppen, men at det stadig kan gå begge veje ved den endelige afstemning, som altså finder sted i morgen.

Bendtsen om backloading: "Det kan gå hver sin vej" 

Samtidig fortæller Ulrich Bang, at der stadig også er markant modstand visse steder blandt socialdemokraterne. Det gælder ikke mindst hos medlemmer fra Tjekkiet, Rumænien og Grækenland, som ikke ønsker at ændre ved systemet, eftersom det vil gå ud over industrien i hjemlandet og mulighederne for vækst.

Knald eller fald

Skulle det ende med et ja i morgen, er det ikke forslagets indhold i sig selv, som er vigtigt, understreger Ulrich Bang.

Ifølge Dansk Energis beregninger vil forslaget, hvor der trækkes 900 mio. kvoter ud af markedet for at hæve kvoteprisen, kun betyde meget moderate ændringer. I gennemsnit vil der kun være tale om en stigning til otte euro, hvilket er det samme som prisen var i november, og hvilket samtidig er markant mindre end de 30 euro, som var den forventede pris, da man oprettede kvotesystemet, forklarer Ulrich Bang.

Derfor handler afstemningen i altovervejende grad om fremtiden for kvotesystemet.

"Det handler om politisk opbakning til, hvorvidt man vil et seriøst europæisk kvotesystem, om man vil regulering og om man vil en ambitiøs energi- og klimapolitik. Det er det vigtige, og et ja vil være et klart signal om, at nu skal man videre med den strukturelle reform af kvotesystemet, som EU-Kommissionen har stillet i udsigt til efteråret, samt tage hul på hele diskussionen om 2030-mål," siger EU-chefen.

Skulle det omvendt blive et nej, er kvotesystemet så godt som stendødt.

"Så er det slut, for det vil samtidig være et politisk signal fra politikerne om, at "vi sørme ikke har råd til backloading", selv om det kun betød en kvotepris på otte euro. Hvis ikke det er muligt, hvordan skulle de så kunne lave en strukturel reform af hele systemet."

"Det bliver en heftig kamp"

Dansk Energi: Det kræver investorerne af en kvotereform

Hedegaard: Afgørende med mål for vedvarende energi 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også