EL: Nordsøaftalen med Mærsk stinker

Partierne bag Nordsøaftalen bør fortælle, hvor mange penge de modtager i partistøtte fra Mærsk, mener EL.

I 2003 var der ingen politiske partier, som modtog partistøtte fra A.P Møller-Mærsk.

Men det har ændret sig, efter at Nordsøaftalen blev indgået i december 2003. Siden 2005 har de fire partier bag den omstridte aftale - Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og De Radikale - således hvert år modtaget et hemmeligt beløb fra koncernen.

Staten er gået glip af op mod 124 mia. fra Nordsøen 

Bendtsen om Nordsø-kritik: "Vrøvl" og "utopi" 

Det er ikke bare påfaldende, det stinker, lyder kritikken fra Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, efter at Skatteministeriet har regnet ud, at den danske statskasse kunne have tjent op mod 124 milliarder kroner mere, hvis nordsøaftalen havde fulgt anbefalingerne fra et ekspertudvalg.

En årlig gavecheck fra Mærsk

"Der blev lavet en olieaftale, som har kostet samfundet over 100 milliarder kroner. Penge som i stedet er havnet i lommerne på olieselskaberne."

"Og når så de selvsamme partier, som har indgået aftalen, hvert år modtager en gavecheck fra et af de selskaber, der har vundet mest på aftalen, så ser det altså meget lidt kønt ud. Jeg synes faktisk, det stinker," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun benytter derfor lejligheden til at slå et slag for Enhedslistens krav om at få offentliggjort den præcise beløbstørrelse på alle donationer til politiske partier på mere end 5.000 kroner.

I første omgang kan forligspartierne bag nordsøaftalen passende fortælle, hvor meget Mærsk har spyttet i partikassen, lyder det.

"Det mindste, vi kan forvente af partierne bag aftalen, er, at de fortæller danskerne åbent, hvor mange millioner de har fået fra olieselskaberne siden 2003."

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

R har løftet sløret

"For det hører da med til billedet, når vi skal vurdere, hvorfor partierne har indgået en så tåbelig aftale, der har været så dyr for danskerne," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Med de nuværende regler om partistøtte skal partierne offentliggøre navne på firmaer, organisationer eller privatpersoner, der bidrager med over 20.000 kroner. Men de behøver ikke fortælle, hvor stort beløbet er.

De Radikale har dog selv valgt at løfte sløret for de præcise støttebidrag op til valget i 2011. Her var A.P. Møller-Mærsk blandt de største bidragydere med en indbetaling på 450.000 kroner til den radikale partikasse.

Ritzau

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også