Danmarks største pengetanke dropper grøn energi

Kun en enkelt af landets seks største pensionskasser er villig til at kaste milliarder efter grøn energi. For mange usikre faktorer, lyder forklaringen fra kollegerne i branchen. Den grønne spiller PensionDanmark er overrasket over kollegernes manglende interesse.
AF JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV OG THOMAS BO CHRISTENSEN

Interessen for grøn energi er der, men usikkerheden er for stor, og afkastet for lille.

Sådan lyder svaret over stort set hele linjen, når investeringscheferne i de største danske pensionskasser bliver spurgt om deres syn på klimavenlige energiinvesteringer.

"Vi vil selvfølgelig helst investere i C02-venlige selskaber, men CSR (social ansvarlighed, red.) kan ikke stå alene. Det skal være forbundet med gode afkast," siger Jesper Langmack, direktør i PFA Kapitalforvaltning.

Den holdning deles af kollegerne i ATP, Sampension, Nordea Liv & Pension og Danica Pension, hvor investeringer i både sort og grøn energi samlet udgør 2-3 pct. af den samlede balance. Tilbage står PensionDanmark, som har hele 10 pct. i energi – og med langt hovedparten i klimavenlige projekter.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Læs mere om, hvad de forskellige pensionschefer mener her

Et godt alternativ til obligationer

Dermed er PensionDanmark den eneste af de største pensionskasser, der går den anden vej og tør satse på grønne investeringer i stor stil.

"Jeg er faktisk overrasket over, at der ikke er flere, der gør det," siger direktør Torben Möger Pedersen, som kalder de grønne projekter et godt alternativ til statsobligationer, der stort set ikke giver afkast på grund af krisen.

Årsagen til, at mange betakker sig over for grønne eventyr, er de usikkerheder, der præger branchen, politisk og teknologisk. Det beskriver den anerkendte amerikanske tænketank Climate Policy Initiative (CPI) i en nyligt offentliggjort rapport.

Her forudser direktør David Nelson, der har en fortid som bl.a. landechef i Boston Consulting Group og direktør i det globale rådgivningsfirma AllianceBernstein, en dyster fremtid for grønne projektmagere med våde drømme om velvillige institutionelle investorer.

Det skyldes, at politikerne kan ændre regulering og støtteordninger over natten, og fordi teknologiske landvindinger kan vende fuldstændig op og ned på status quo. Den analyse er flere af investeringscheferne enige i.

Læs mere om, hvad de forskellige pensionschefer mener her

Risikabel statsstøtte

I Nordea Liv & Pension udviser investeringsdirektør Anders Schelde interesse for grøn energi, men erkender samtidig, at det grønne kan være problemfyldt, bl.a. fordi de er "direkte eller indirekte afhængige af statsstøtte".

Det er risikabelt, særligt i en tid med pressede statskasser mener Nordea-direktøren. Han bakkes op af Ulrik Dan Weuder, ATP-chef for investeringer i infrastruktur. Den politiske usikkerhed har fået ATP til at skifte fokus.

"Hvor vi tidligere i 2008-2009 fokuserede meget på omstilling til alternativ energi, fokuserer vi nu mere på energiforsyningssikkerhed samt et miks af energikilder, hvori der også indgår alternativ energi," siger Weuder.

Sampensions Henrik Olejasz Larsen og Danica Pensions Peter Lindegaard fremhæver begge et spansk løftebrud i 2010, hvor støtten til solcellestøtter blev beskåret kraftigt.

"Pludselig kan de finde på noget, hvor man siger hold da op, hvad skete der lige der," siger Lindegaard om det spanske træk, der rystede investorer verden over.

Intet grønt ansvar

Endelig er skifergasrevolutionen et krystalklart eksempel på, hvor følsom branchen er over for pludselige teknologiske fremskridt. Fra at være en teoretisk idé blev skiferkoden pludselig knækket, og det har haft enorme følger for den globale energiindustri, sort som grøn.

"Det her skiferboom har gjort, at forretningscasen ser helt anderledes ud for vindmøllerne, end den gjorde for et par år siden. Sådan nogle ting kan man ikke rigtig gardere sig imod," siger Lindegaard.

Han afviser, at det er pensionkassernes opgave at gøre verden grønnere, og det er investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen enig i.

"Vi har ikke et specifikt mål om at gøre særligt gode gerninger inden for f.eks. vedvarende energi. Vi har også en mistanke om, at der er nogle, der kan være drevet af sådanne motiver, og at afkastet derfor kunne risikere at blive for lavt, i forhold til hvad vi løber af risici".

I PensionDanmark afviser Torben Möger Pedersen skjulte motiver i den  grønne strategi. Startpunktet er altid de bedst mulige investeringer. Når det er klaret, er han "selvfølgelig glad for" at medvirke i omstillingen fra fossil til grøn energi.

Uden for top seks har også Industriens Pension og PKA Pension investeret i vindmølleparker.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Læs mere om, hvad de forskellige pensionschefer mener her

I grafikken herunder kan du se, hvor stor en andel af den samlede pensionsformue, der er placeret i forskellige former for energi. Opgørelsen er baseret på skøn og indeholder i PensionDanmarks tilfælde også tilsagn om investeringer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også