Det skal være slut med kinesiske dumpingpriser på det europæiske solcellemarked. Derfor vil EU sætte straftold på import af de billige kinesiske solceller, der har erobret det europæiske marked i de senere år.
Det er godt nyt de europæiske producenter, men skidt nyt for de næste led i fødekæden inden for solcellesektoren, som har nydt godt af de billige kinesiske priser.
Derfor ærgrer man sig i brancheforeningen Dansk Solcelleforening over, at priserne nu formentlig får et nøk opad. Der er nemlig kun én producent i Danmark.
Men samtidig opfordrer foreningen politikerne til, at de går tilbage og kigger på den danske solcellemodel - den bygger nemlig på forventninger om, at solcellepriserne vil fortsætte med at falde:
"Forudsætningen var et fald på over 20 pct. Men det der er sket, er, at de europæiske spotmarkedspriser har været stigende i begyndelsen af 2013, og med anti-dumpingtolden er det forventningen, at denne udvikling vil fortsætte," lyder det fra konsulent i Dansk Solcelleforening, Per Henriksen.
Reuters: EU klar med straftold på kinesiske solceller
Han opfordrer derfor til, at man reviderer pristillæggene i den danske solcellelovgivning, som endnu mangler godkendelse i EU. I solcelleloven nedsættes det midlertidige pristillæg med 20 pct. om året fra 2014, men det bør laves om, mener foreningen:
"Dansk Solcelleforening mener, at regeringen og energiforligspartierne bør forlænge de tariffer (130/145 øre/kWh), der gælder i 2013, så de også glæder i 2014. Da loven ikke er trådt i kraft endnu, er der ikke opsat mange solceller under den nye ordning. De sparede penge kunne bruges til at forlænge satserne."