Del af brintaftale giver panderynker blandt grønne virksomheder

Selskaberne er bekymrede over kravet om at forpligte sig til at bruge 44 pct. af rørets kapacitet, ligesom flere fremhæver manglende garanti for, at røret bliver bygget, skriver Berlingske.
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) fortæller til Berlingske, at forpligtelsen til virksomhederne er indlagt ud fra erkendelse om, at der skal være risikodeling. | Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) fortæller til Berlingske, at forpligtelsen til virksomhederne er indlagt ud fra erkendelse om, at der skal være risikodeling. | Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken

Aftalen om opførelsen af en brintrørledning vækker bekymring blandt den danske energibranche, hvor producenterne ser det som særligt udfordrende at kunne levere på kravet om at forpligte sig til at bruge 44 pct. af rørets kapacitet.

Det skriver Berlingske, der blandt andet har talt med projektdirektør ved de grønne kapitalforvalter Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) David Dupont-Mourtizen, som henviser til usikkerheden i, at det er en ny teknologi, der ligger bag, hvilket gør risikoen stor.

”Det vil være en udfordring at kunne levere,” siger han.

Foruden CIP udtrykker også Green Power Denmark, Dansk Industri og Brintbranchen bekymringer for dele af den nye brintaftale, herunder for den manglende garanti for, at brintrøret bliver bygget, samt det at det vil blive svært for branchen at låne penge, hvis ikke der er sikkerhed for, at energien, der produceres, kan afsættes.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) maner dog over for avisen til besindighed og henviser til, at forpligtelsen til virksomhederne er lagt ind i aftalen ud fra en erkendelse om, at der skal være risikodeling mellem den private og offentlige sektor. 

Aagaard: ”Jeg forstår godt at den private sektor synes at skatteborgerne skal tage alle risici”

Selskabernes panderynker er opstået i kølvandet på, at et politisk flertal fredag blev enig om en brintaftale til samlet 15 mia. kr., der indebærer opførelsen af en brintrørledning. 

Brintrørledningen skal forbinde Danmark og Tyskland, således danske producenter kan levere grøn brint til tyske forbrugere.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også