Ørsted vil etablere havvindindustri i Sydkorea

Hensigtserklæring med koreansk by skal bane vejen for etablering af bl.a. infrastruktur for havvind. Der følger dog ingen økonomiske forpligtelser med, forsikrer energiselskabet.
Foto: Ørsted
Foto: Ørsted

Ørsted vil gerne være med til at bygge havvindindustrien op i Sydkorea. Eller mere præcist i millionbyen Incheon, hvor det danske energiselskab i november fik tildelt en såkaldt Electricity Business License (EBL), der giver eneret til udviklingen af en havmøllepark på 1,6 GW omkring 70 km. ud for havnebyens kyst. Det har Ørsted underskrevet en hensigtserklæring med Incheon City om.

”Ørsted kommer til at arbejde tæt sammen med Incheon om at lancere en ny havvindindustri og sætte skub i den økonomiske udvikling i regionen,” siger bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen i en meddelelse.

”Vi har i løbet af de sidste ti år opbygget en stor erfaring med at samarbejde med koreanske leverandører i vores globale portefølje. Vi vil bygge videre på denne arv med vores Incheon-projekt, der vil bane vejen for en sund og velfungerende havvindindustri ved at producere stabil vedvarende energi, tiltrække langsigtede investeringer og skabe arbejdspladser.”

Formålet med aftalen er bl.a. at ”etablere politikker og infrastruktur for havvind”. Hvilket umiddelbart måske kunne vække visse nervøse trækninger hos investorer. En stor del af Ørsteds økonomiske misere skyldes, at der blev foretaget store investeringer i etableringen af en havvindindustri i New Jersey. Investeringer, der har kostet dyrt, eftersom Ocean Wind-projektet endte med at falde fra hinanden.

Imidlertid er der i Sydkorea foreløbigt blot tale om en hensigtserklæring. Ørsted bekræfter over for EnergiWatch, at der ikke følger nogle økonomiske forpligtelser med i aftalen.

Incheon-projektet står da heller ikke til at blive opført lige med det første. Ørsted skal først foretage og have godkendt miljø- og forundersøgelser, før projektet kan blive budt ind i det koreanske havvindudbud. Såfremt alting flasker sig, håber Ørsted at have parken klar ”i begyndelsen af 2030’erne”.

Selv om der ikke følger nogle bindende løfter med hensigtserklæringen, er den et vidnesbyrd om, at Sydkorea fortsat har Ørsteds interesse. I forbindelse med sidste måneds strategiopdatering blev der ellers skruet ned for såvel ambitionsniveauet for den samlede udbygning som antallet af lande, den danske markedsleder vil fokusere på fremover. 

Bl.a. blev udviklingen i Japan nedprioriteret. Mens det samme gjaldt generelt for flydevind, der i høj grad ventes at dominere også det koreanske marked. Ved Incheon-projektet er havdybden dog kun omkring 25 meter, hvilket gør det oplagt at opføre som fastbundsmonteret.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også