Dansk alliance vil skubbe på mål efter klimaneutralitet

Danmark, Finland og Panama har søsat alliancen Gone. Den skal få mål om klimanegativitet i flere lande.
I Danmark er det teknologien CCS, der på sigt skal gøre os klimanegative, forklarer minister for global klimapolitik Dan Jørgensen (S). | Foto: René Schütze
I Danmark er det teknologien CCS, der på sigt skal gøre os klimanegative, forklarer minister for global klimapolitik Dan Jørgensen (S). | Foto: René Schütze
AF RITZAU

Det er ikke nok, at verdens lande bliver klimaneutrale. Der er også behov for, at nogle lande hiver mere CO2 ud af atmosfæren, end de sender ud, hvis temperaturstigningerne skal begrænses.

På sigt er det målet i både Danmark og Finland, mens Panama allerede gør det. Men der er brug for at få flere med i klimaklubben, mener de.

Derfor er de gået sammen i alliancen Gone - Group of Negative Emitters (på dansk: gruppen af negative udledere) - for at skubbe på udviklingen.

”Vi er nødt til at have mere fokus på en meget vigtig pointe: At det ikke er nok at udfase fossile brændstoffer. Det er ikke nok at blive CO2-neutrale. Nogle lande bliver også nødt til at være CO2-negative,” siger Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik.

Alliancen er søndag blevet præsenteret på klimatopmødet COP28 i Dubai.

I Danmark er det teknologien CCS, der på sigt skal gøre os klimanegative, forklarer minister for global klimapolitik Dan Jørgensen (S).

Der satses mange penge på den, men den har ikke vist sit værd i stor skala.

Med teknologien fanges CO2 - det kan være på kraftværker - for at blive gemt væk i for eksempel gamle, udtjente oliefelter.

Kommer den CO2 fra afbrænding af træ og anden biomasse, kan det tælle som en negativ udledning, da det er CO2, som træet har suget ud af atmosfæren, da det voksede, som nu gemmes væk.

”Nogle lande har bedre muligheder for naturbaserede løsninger (end Danmark, red.),” påpeger ministeren.

CO2 fra biomasse bliver en eftertragtet ressource. For det er også den, der skal bruges til at producere grønne brændstoffer i Power to X-processer.

Derfor har Klimarådet tidligere påpeget, at der er behov for en strategi for, hvordan ressourcen skal udnyttes. For den er knap, og den kan ikke bruges alle steder.

Dan Jørgensen anerkender udfordringen og betoner, at der skal planlægning til allerede nu.

”Opgaven og udfordringen er at få en måde, hvor man kan udnytte noget af det grønne CO2 fra biogene kilder til at skabe for eksempel bæredygtige brændstoffer til fly og skibsfart. Så man skal have dette som en integreret del af planlægningen,” siger han.

I Danmark har regeringen et mål om, at vi i 2050 har reduceret den danske udledning af drivhusgasser med 110 procent i forhold til i 1990.

Aktuelt har det dog lange udsigter. Ifølge de seneste tal fra Energistyrelsen var udledningen i Danmark 41 procent lavere i 2021 end i 1990.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også