FN-chef om klimakrise: Vi har åbnet porten til helvede

FN’s generalsekretær, António Guterres, er langt fra tilfreds med rige landes indsats for klimaet.
Foto: Adam Gray
Foto: Adam Gray
AF RITZAU

Menneskeheden har ”åbnet porten til helvede” ved at lade klimakrisen løbe løbsk.

Det siger FN’s generalsekretær, António Guterres, onsdag ved FN’s Generalforsamling i New York ifølge mediet The Guardian.

”Vi er nødt til at indhente den tid, vi har tabt til tøven, armvridning og grådighed fra indgroede interesser, der tjener milliarder på fossile brændstoffer,” siger han.

Han tilføjer, at visse selskaber har påbegyndt et ”skamfuldt” forsøg på at hindre enhver fremgang.

Udtalelserne faldt på, hvad Guterres har kaldt et klimamøde ”uden sludder”. Hverken USA eller Kina, de to lande med den største CO2-udledning, var inviteret til at tale på mødet, da de ifølge FN-chefen ikke er ambitiøse nok.

Men netop rige lande har pligt til at komme så tæt som muligt på nuludledning i 2040. Guterres bed på mødet mærke i, at en nylig analyse fra FN peger på, at det for nuværende ser næsten umuligt ud at nå.

”Mange af de fattigste lande har ret til at være vrede over, at de lider under en klimakrise, som de ikke har skabt, vrede over lovet finansiering, som ikke har materialiseret sig, og vrede over at deres låneomkostninger er skyhøje,” siger Guterres.

Guterres’ kommentarer blev til dels overskygget af, at Storbritannien - som heller ikke deltog i mødet - offentliggjorde, at man tilbageruller en række politikker, som var en del af ambitionen om at nå nuludledning.

Imidlertid slog den tyske kansler, Olaf Scholz, et slag for landets to milliarder euro store fond, hvis formål er at finansiere klimahandlinger i udviklingslande. Det svarer til omkring 15 milliarder kroner.

Trods tiltag som dette er det ikke nok til at holde sig under den maksimale globale temperaturstigning på 1,5 grader, der anses som nødvendigt for at undgå en klimakatastrofe.

”Disse mindre skridt, som nogle lande tilbyder, er velkomne, men det svarer til at slukke en inferno med en utæt vandslange,” siger David Waskow fra den global forsknings-ngo World Resources Institute til nyhedsbureauet AFP.

”Alt for mange nøgleaktører har ikke engang trådt på speederen.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også