Vattenfall kritiserer lukningen af åben dør

Det svenske energiselskab peger på, at tilliden til myndighederne har lidt et knæk som følge af sagen.
Foto: Bel Air Aviation
Foto: Bel Air Aviation

Den helt store aktør på dansk havvind stiller sig op i køen af kritikere af, at de danske politikere på Christiansborg med regeringen i spidsen har lukket åben dør-ordningen.

Det skriver Børsen.

For det statsejede, svenske energiselskab, Vattenfall, er dybt forundret over, at man har stoppet den ordningen, hvor selskabet selv havde to ansøgninger om projekter under. 

“Vi kender normalt Danmark som et sted, der udmærker sig med høj tillid mellem myndigheder og udvikler. Men ikke i denne sag,” siger Catrin Jung, der er chef for havvind i Vattenfall til avisen.

Hun kalder det videre for slet og ret spild af tid, hvis man bare sådan uden videre lukker ordningen. Energiminister Lars Aagaard fortæller, at selskaberne har været velinformerede om den juridiske risiko hele vejen igennem.

Kritik fra alle sider

Det var onsdag i sidste uge, at meldingen om, at kun 3 af resterende 27 projekter, der ikke i forvejen havde fået lov til at gå videre, i åben dør-ordningen ville få afslag på deres ansøgninger. 

Det skete i forbindelse med en aftale om en ny Havplan, der blandt andet rummer såkaldte VE-områder på havet. 

De tre projekter, der får lov at overleve, og som alle ligger i et VE-område, er Ørsted og CIPs projekt, Vikinge Banke, og Wind Estates Paludan Flak og Kadet Banke som i alt udgør 2,4 GW.

Åben dør-projekterne blev første gang sat i bero i februar, da det skulle undersøges, hvorvidt ordningen var et brud på støttereglerne i forhold til EU. Det drejede sig om 33 projekter med en kapacitet på i alt 23 GW. 

Sidenhen er projekterne Nordre Flint, Lillebælt Syd, Jammerland Bugt og Omø Syd-projekterne plus Aflandshage og Frederikshavn Havvindmølleprojekt fået lov at genåbne.

Lukningen af ordningen er affødt kritik fra stort set alle sider. 

”Vi mener, at det er en meget uheldig beslutning som regeringen har truffet i forhold til åben dør-projekterne,” lød det fra Andreas Karhula Lauridsen, der er chef for havvind hos European Energy, i en kommentar, der fortsatte:

”Beslutningen går stik imod åben dør-ordningen, som sidste år blev revideret med fuld opbakning fra alle Folketingets partier.”

Green Power Denmark kaldte det for et kæmpe svigt:

”Det er helt uhørt. Regeringen bremser et grønt industrieventyr, og den svigter tilliden hos de virksomheder, som skal investere i fremtidens grønne omstilling.”

Brintbranchen så det som en uværdig proces, mens DI fandt det ærgerligt.

Lusket

Dagen efter kunne Mona Juul, der er energiordfører hos Konservative, fortælle, at det var en ”lusket måde”, at åben dør-ordningen blev lukket på.

For da hun sad dagen før, 25 minutter inde i et møde om den nye havplan, som hun var til i regi af sin rolle som erhvervsordfører, fik hun en mail. 

Mailen, der var stilet til energiordførerne, blev det orienteret, at 24 af de berosatte ansøgninger om åben dør-projekter ville blive afvist – og at det ville ske som led i havplanen.

”Det er lusket og ikke en ordenlig måde at føre politik på. Jeg har flere gange i åben dør-forhandlingerne spurgt, om regeringen påtænkte at koble det sammen med havplanen, hvilket jeg tidligt i forløbet oplevede blev afvist. Til min tilfredshed, for havplanen finder jo sted i en helt anden aftalekreds,” konstaterer en vred Mona Juul som også er energiordfører for Konservative.

”På vej ud af et bilateralt møde tirsdag aften præsenteres jeg for seks-syv linjer om åben dør i aftaleteksten til havplanen. Da jeg siger, at jeg ikke kan acceptere, får jeg at vide, at det bare er en konstatering. Men jeg kan ikke få nogle ændringer igennem, og pludselig er det bare hægtet sammen med havplanen og ligner noget, aftalekredsen bag har accepteret. Det har vi på ingen måde.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også