Konservative vred over "lusket" åben dør-lukning

Først onsdag formiddag orienterede ministeren de øvrige aftaleparter om afvisningen af 24 projekter – og at det skete i et helt andet regi. Uordentligt siger Mona Juul. Ministeren melder hus forbi.
Foto: Philip Davali
Foto: Philip Davali

Onsdag formiddag kl. 10.55 tikkede en fortrolig mail fra energiministeriet ind på Mona Juuls telefon. 

På det tidspunkt var den konservative energiordfører 25 minutter inde i et møde om den nye havplan. I regi af hendes rolle som partiets erhvervsordfører vel at mærke. Men i mailen, der var stilet til energiordførerne, blev det orienteret, at 24 af de berosatte ansøgninger om åben dør-projekter ville blive afvist – og at det ville ske som led i havplanen.

”Det er lusket og ikke en ordenlig måde at føre politik på. Jeg har flere gange i åben dør-forhandlingerne spurgt, om regeringen påtænkte at koble det sammen med havplanen, hvilket jeg tidligt i forløbet oplevede blev afvist. Til min tilfredshed, for havplanen finder jo sted i en helt anden aftalekreds,” konstaterer en vred Mona Juul som også er energiordfører for Konservative.

”På vej ud af et bilateralt møde tirsdag aften præsenteres jeg for seks-syv linjer om åben dør i aftaleteksten til havplanen. Da jeg siger, at jeg ikke kan acceptere, får jeg at vide, at det bare er en konstatering. Men jeg kan ikke få nogle ændringer igennem, og pludselig er det bare hægtet sammen med havplanen og ligner noget, aftalekredsen bag har accepteret. Det har vi på ingen måde.”

Regeringens beslutning

Med sit dobbelte ordførerskab var Mona Juul den eneste på torsdagens møde, der fik den fortrolige mail fra energiministeriet. 

Det faktum at regeringen besluttede, at åben dør-ordningens skæbne skulle afgøres i erhvervs- snarere end energiudvalget – og altså ikke af de ordførere, der har beskæftiget sig med ordningen hidtil – ærgrer ikke kun Mona Juul. 

Over for EnergiWatch har adskillige af de projektudviklere, der har søgt om åben dør-projekter, ligeledes stillet sig helt uforstående over for den manøvre.

I den tværpolitiske pressemeddelelse, der blev udsendt om havplanen, slår Mona Juul da også fast, at den plan ikke ændrer på, at åben dør-projekter i de Konservatives optik bør genoprettes. For ifølge hende forsøger regeringen at løbe fra sit retmæssige ansvar med den usædvanlige sammenkobling.

”Jeg kan ikke acceptere, hvis nogle tager os til indtægt for at have lagt åben dør-ordningen ned. For det har de Konservative på ingen måde deltaget i ved at være med i en havplan, der foregår i en helt anden aftalekreds. Det er ene og alene regeringen, der har gjort det,” fastslår hun.

”Vi bliver nødt til at bede om en smule ordenlighed i måden, vi forhandler politik på. Det er ikke ordenligt, at det ikke er muligt at komme igennem med ændringer; at jeg ikke har kunnet få ministeren til at bekræfte berostillelsen skriftligt, og at beslutningen skubbes ind under havplanen i hvad, der ser ud som virkelig tilrettelagt timing fra regeringen for ikke at stå alene med ansvaret.”

Overrasket minister

Klima- og energiminister Lars Aagaard (M) melder imidlertid hus forbi i forhold til Mona Juuls kritik. 

”Havplanen handler jo om at udpege areal. Og der er ikke udpeget arealer til de nye områder, som er ansøgt under åben dør. Der var kun tre projekter, der faldt inden for de udpegede områder, så det er lidt overraskende, hvis Det Konservative Folkeparti ikke vidste, at en havplan handlede om at udpege fysiskke arealer,” siger Lars Aagaard, da han forholdes Mona Juuls indvendinger omkring åben dør-ordningen. 

”Hvis De Konservative er sure, så er de sure. Jeg konstaterer, at alle partier står bag aftalen, og vi har bare synliggjort, hvad konsekvensen af havplansaftalen er,” siger Lars Aagaard.

Så du mener ikke, det skulle have været sagt mere tydeligt?

”Nu var jeg jo i lokalet på det sidste stræk, og konsekvenserne blev sagt i forløbet.”

Så har Mona Juul ikke forstået det ordentligt?

”Det ved jeg jo ikke, om hun har. Det kan også bare være, at hun ikke har lyst til at tage sin del af ansvaret, men det må hun jo selv ligge og rode med. Det skal jeg ikke stille mig til dommer overfor.”

Tingene går i gal retning

Mona Juul tøver dog ikke med at slå fast, at forløbet har svækket hendes tillid til regeringen. 

Hvilket imidlertid ikke er det eneste, der er svækket. For selv om regeringen for nyligt endeligt har indgået aftalen om opførelse af 9 GW havvind plus eventuel overplanting, så er den konservative energiordfører også skuffet over det ambitionsniveau, regeringen foreløbigt har lagt for dagen.

”Denne regering må være den, der til dato har gjort mindst for den grønne omstilling. Tingene går i den fuldstændig gale retning i forhold til at sikre billig grøn strøm hurtigt, uanset om det handler om statsligt medejerskab af havmølleparker eller denne nedlukning af åben dør-ordningen,” mener hun.

”Det er selvfølgelig fuldstændigt fair, at det er regeringens politik. Men så bør den i det mindst også tage ansvaret for den.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også