EU's energitilsynsmyndighed advarer om mistænkelige handler

I rapport fremgår det, at Acer har gennemgået 100.000 transaktioner, hvoraf 1000 er blevet delt med nationale myndigheder med henblik på efterforskning. 
Der er særligt tale om mistænkelige transaktioner, hvor aktører handler med sig selv i ”wash trades” på tværs af lande og priszoner på intraday-markedet. | Foto: Thomas Borberg
Der er særligt tale om mistænkelige transaktioner, hvor aktører handler med sig selv i ”wash trades” på tværs af lande og priszoner på intraday-markedet. | Foto: Thomas Borberg
AF MARKETWIRE

EU’s tilsynsmyndighed Acer er i stigende grad bekymret for manipulation på elmarkederne. I en ny kvartalsrapport fremviser tilsynsmyndigheden et stigende antal sager om mulig markedsmanipulation, hvor flere sager omfatter danske firmaer.

Det skriver Jyllands-Posten Erhverv.

Der er særligt tale om mistænkelige transaktioner, hvor aktører handler med sig selv i ”wash trades” på tværs af lande og priszoner på intraday-markedet.

I rapporten fremgår det, at Acer har gennemgået 100.000 transaktioner, hvoraf 1000 er blevet delt med nationale myndigheder med henblik på efterforskning. Samtidig lyder vurderingen fra tilsynsmyndigheden, at der i forbindelse med 12 konkrete sager kan være tale om ulovlig markedsmanipulation.

Chef for elbørsen Nord Pools danske afdeling Anders Houmøller er overrasket over tonen i Acers rapport og peger på, at det kan være problematisk for energihandlere. Det er nemlig ifølge ham første gang, at myndigheden slår fast, at ”wash trades”, i tilfælde hvor el-handleren handler med sig selv, kan være ulovlige, skriver avisen.

”Man kan ikke uden videre tolke Acers bekymring sådan, at der er noget alvorligt galt med energimarkedet, endsige at der faktisk er omfattende svindel. Men man kan konstatere, at den europæiske myndighed på området, Acer, råber vagt i gevær og er bekymret,” forklarer Jesper Lau Hansen, der er juraprofessor på Københavns Universitet, ifølge Jyllands-Posten Erhverv.

I kvartalsrapporten skriver Acer, at organisationen vil undersøge mulighederne for at styrke håndhævelsen på energihandelsmarkedet eller helt ændre på indretningen af markedet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også