EU's energitilsynsmyndighed advarer om mistænkelige handler

I rapport fremgår det, at Acer har gennemgået 100.000 transaktioner, hvoraf 1000 er blevet delt med nationale myndigheder med henblik på efterforskning. 
Der er særligt tale om mistænkelige transaktioner, hvor aktører handler med sig selv i ”wash trades” på tværs af lande og priszoner på intraday-markedet. | Foto: Thomas Borberg
Der er særligt tale om mistænkelige transaktioner, hvor aktører handler med sig selv i ”wash trades” på tværs af lande og priszoner på intraday-markedet. | Foto: Thomas Borberg
AF MARKETWIRE

EU’s tilsynsmyndighed Acer er i stigende grad bekymret for manipulation på elmarkederne. I en ny kvartalsrapport fremviser tilsynsmyndigheden et stigende antal sager om mulig markedsmanipulation, hvor flere sager omfatter danske firmaer.

Det skriver Jyllands-Posten Erhverv.

Der er særligt tale om mistænkelige transaktioner, hvor aktører handler med sig selv i ”wash trades” på tværs af lande og priszoner på intraday-markedet.

I rapporten fremgår det, at Acer har gennemgået 100.000 transaktioner, hvoraf 1000 er blevet delt med nationale myndigheder med henblik på efterforskning. Samtidig lyder vurderingen fra tilsynsmyndigheden, at der i forbindelse med 12 konkrete sager kan være tale om ulovlig markedsmanipulation.

Chef for elbørsen Nord Pools danske afdeling Anders Houmøller er overrasket over tonen i Acers rapport og peger på, at det kan være problematisk for energihandlere. Det er nemlig ifølge ham første gang, at myndigheden slår fast, at ”wash trades”, i tilfælde hvor el-handleren handler med sig selv, kan være ulovlige, skriver avisen.

”Man kan ikke uden videre tolke Acers bekymring sådan, at der er noget alvorligt galt med energimarkedet, endsige at der faktisk er omfattende svindel. Men man kan konstatere, at den europæiske myndighed på området, Acer, råber vagt i gevær og er bekymret,” forklarer Jesper Lau Hansen, der er juraprofessor på Københavns Universitet, ifølge Jyllands-Posten Erhverv.

I kvartalsrapporten skriver Acer, at organisationen vil undersøge mulighederne for at styrke håndhævelsen på energihandelsmarkedet eller helt ændre på indretningen af markedet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Ewii er et sted for mennesker, der kan finde ud af at opføre sig ordentligt og dem der ikke kan det, de skal ikke være her," lyder det fra Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i Ewii, der ikke vil tolerere snyd i sin koncern. | Foto: Joachim Ladefoged

Ewii-ansatte har snydt med arbejdstid

For abonnenter

Job

Se flere jobs