Opfordring fra L&F: Glem ikke havvind i NEKST

Det er fint nok med mere fjernvarme og VE-energi på land, men den havvind der er sat i stå på grund af open dør-problematikken er mindst lige så vigtig lyder det fra forsikrings- og pensionsbranchen. 
Kent Damsgaard, adm. direktør i Forsikring & Pension. | Foto: Stine Bidstrup
Kent Damsgaard, adm. direktør i Forsikring & Pension. | Foto: Stine Bidstrup

Hurtig og effektiv gik igen, da energiminister Lars Aagaard præsenterede de to første spor i Den nationale Energikriststab NEKST onsdag over middag. 

Det er udrulningen af fjernvarme og mere VE-energi på land, men der skal reel og tung slagkraft på alle områder indenfor den grønneomstilling, lyder det fra Kent Damsgaard, adm. direktør for Forsikring og Pension – brancheorganisationen for forsikrings- og pensionsbranchen, som i stor stil sidder på de penge, der skal investeres i den grønne nergi. 

”Vi må virkelig ikke glemme havvind. Der er smækket en dør i for åben-dør-projekterne, og det er en kæmpe udfordring, der skal løses hurtigt og effektivt. Det er vigtigt, der kommer en tidsplan snart, og at vi i fællesskab - regeringen, virksomheder og investorer - finder en løsning. Milliarder af danske investeringskroner venter på at komme i spil, men det gør de ikke, når projekterne går i stå,” siger Kent Damsgaard i en skriftlig udtalelse til NEKST-udmeldingen. 

Energistyrelsen satte i starten af februar den såkaldte åben dør-ordning, hvor en projektudvikler selv kan tage initiativ til at etablere en havvindmøllepark af en selvvalgt størrelse på en selvvalgt placering på hold, for at undersøge om ordningen er i strid med EU-retten. Blandt andet i forhold til EU’s statsstøtteregler. 

Det betyder, at 27 planlagte havvindprojekter stadig ikke ved, om de er købt eller solgt i forhold til at komme videre.

”Det er tydeligt, at regeringen med NEKST’en ønsker at afsende en presbold, der kan forcere den grønne omstilling og gøre os fri af russisk gas hurtigere. Så det tegner rigtig godt. Men nu gælder det om at holde tempo og lade det smitte af på de kommende spor og arbejdsområder for NEKST,” udtaler Kent Damsgaard, administrerende direktør i F&P.

Hvorvidt havvind bliver et kommende spor under NEKST ville Lars Aagaard dog ikke love onsdag.

”For at gøre det fokuseret starter vi med sol og vind på land. Vi skal have mere havvind. Derfor ligger det ikke fjernt, at tro det kan blive overskriften på det næste samarbejde. Men jeg har det ligesom med gaverne til jul. Jeg vil ikke afsløre dem før juleaften,” sagde ministeren. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs