Rockwool: Statsstøtte til biogas forringer konkurrenceevnen

Subsidierne til produktionen i Danmark og afgiftsfritagelse på forbruget i Sverige og Tyskland gør, at 80 pct. af den danske biogasproduktion eksporteres.
Foto: Louise Herrche Serup
Foto: Louise Herrche Serup
AF MARKETWIRE

Stenuldskoncernen Rockwool er rystet over prisstigningen på biogas, som selskabet begyndte at benytte på sine stærkt energikrævende fabrikker for to år siden.

Det skriver Børsen.

Det truer Rockwools konkurrenceevne og incitamentet til den grønne omstilling.

”Det er klart, at de markant højere priser på biogas har en meget uheldig indflydelse rentabiliteten af den investering, vi har foretaget. Vores bekymring er, at de lærepenge, vi betaler for at lave den grønne omstilling på Rockwools danske fabrikker, ikke bliver til nytte for resten af dansk erhvervsliv, der kan stå med en dårligere rentabilitet for deres investeringer i grøn omstilling,” siger Frank Larsen, der er administrerende direktør i Rockwool Nordics, til avisen.

Prisdannelsen er efterspørgselsdrevet, hvor statssubsidier spiller en afgørende rolle.

Subsidierne til produktionen i Danmark og afgiftsfritagelse på forbruget i Sverige og Tyskland gør, at 80 pct. af den danske biogasproduktion eksporteres.

”Det er uforståeligt. Danske skatteydere betaler for udvikling og produktion af biogas her i Danmark og burde dermed hjælpe med at gøre dansk industri mere konkurrencedygtig. Nu er der et flow af statsstøttet dansk biogas, der går til blandt andet Sverige og Tyskland,” siger han til avisen.

Dansk Industri mener også, at situationen er problematisk.

Det forringer den danske konkurrenceevne, da det grønne valg er dyrere i Danmark sammenlignet med nabolandene, mener Peter Trillingsgaard, der er branchedirektør i DI.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også