DI: EU-Kommissionen vil sprænge en bombe under elmarkedet

EU’s tiltag risikerer at mindske incitamentet til at investere i den grønne omstilling, lyder det fra Dansk Industri ovenpå særskat, der skal omfordele op mod 140 mia. euro til forbrugere og virksomheder fra energivirksomheder.
Foto: Mads Claus Rasmussen
Foto: Mads Claus Rasmussen
AF MARKETWIRE

Det møder kraftig modstand fra Dansk Industri, at EU-Kommissionen vil indføre en særskat på energivirksomheder med henblik på at omfordele op mod 140 mia. euro til forbrugere og virksomheder, der er hårdt presset af de store stigninger på energipriserne.

Det risikerer nemlig at mindske incitamentet til at investere i den grønne omstilling, lyder det fra DI’s politiske direktør Emil Fannike Kiær.

”Politikerne risikerer, at kvæle investeringslysten i mere grøn energi, der ellers vil kunne sikre vores forsyningskrise og sejr i klimakampen. Det er en farlig vej at gå. Det kan blive dyrt for danske producenter af vindenergi og et slag mod vigtige investeringer i Europas grønne omstilling. Mange producenter har allerede solgt deres strøm til lave elpriser ud i fremtiden,” lyder det fra Emil Fannikke Kiær.

Dertil kommer, at det ifølge den politiske direktør er uklart, præcist hvordan det skal gøres.

”EU-Kommissionen vil sprænge en bombe under elmarkedet med forslaget om en særskat på grøn elproduktion. Det er fuldstændigt uklart, hvordan det skal gennemføres, og meget vanskeligt at gennemføre i praksis,” siger han.

Det er dog ikke det eneste tiltag, EU-Kommissionen kigger på, lød det onsdag formiddag fra Kommissionsformand Ursula von der Leyen på den årlige gennemgang af Unionens tilstand.

Der skal også nedsættes et udvalg med blandt andet Norge, der skal se på, hvordan gaspriserne kan sænkes, mens det også skal undersøges, hvordan man kan frakoble gasprisen som benchmark for elprisen.

Et tiltag, som DI forholder sig positivt til.

”Man skal løse problemet, hvor det er: På gasmarkedet. Formanden for EU-Kommissionen åbner i dag for at afkoble elprisen fra gasprisen. Det giver rigtig god mening, så det bliver den billigere el, der eksempelvis er produceret på vedvarende energi, der kommer i stikkontakterne,” siger Emil Fannikke Kiær.

EU vil sikre 140 milliarder euro til energihjælp

Gaspriserne tager til efter tale fra Ursula von der Leyen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også