SF: Vigtigt at Københavns klimamål ikke smuldrer

Med ekstra milliarder til CO2-fangst vil SF sikre, at ARC kan komme ombord på projektet, så København når målet om klimaneutralitet. Vigtigt politisk signal, siger regeringens støtteparti, mens ARC igen øjner håb om at nå sit lagringsmål.
Foto: ABB/PR
Foto: ABB/PR

Amager Ressourcecenter (ARC) har haft en hård sommer, hvor selskabet har måtte indse, at deres mål om at indfange og lagre omkring 500.000 tons CO2 om året fra 2025 blev svært at nå.

I juli var der først afslag fra Innovationsfondens 1,5 mia. store pulje til CO2-fangst. Og derefter måtte selskabet erkende, at det blev for svært at leve op til det første 8 mia. store udbud af CO2-fangst i stor skala. Det skyldtes blandt andet et krav om en soliditetsgrad på 20 pct, som ARC ikke kunne opfylde, fordi dets offentlige status betyder, at det ikke må opbygge så høj soliditet.

Men med onsdagens udmelding fra SF, der nu vil afsætte en ny pulje til CO2-fangst på op til 8 mia. kroner til CO2-fangst, genoplives håbet hos ARC om, at affaldsselskabet kan etablere et stort CO2-fangstanlæg.

For hos SF lægger man ikke skjul på, at pengene er tiltænkt blandt andre ARC.

”Amagerbakke (ARC, red.) er jo langt fremme med den her teknologi. Og det er jo ikke sådan, at vi endnu har fiks og færdige CCS-teknologier. Det er noget, vi skal videreudvikle, og derfor er det super ærgerligt, hvis de ikke kan komme i gang og være med,” siger Lisbeth Bech-Nielsen, finansordfører for SF.

Nyt håb

Hos ARC, hvor direktør Jacob Hartvig Simonsen i starten af august udtalte til EnergiWatch, at ”der skal ske mindre mirakler”, hvis selskabet skal nå sit CO2-fangsmål, er man derfor meget glad for SF’s udmelding.

”Det tænder håbet i os om, at vi kan komme i mål med CO2-fangst hurtigst muligt,” skriver Jacob Hartvig Simonsen til EnergiWatch.

SF’s udmelding om nye milliarder følger oven på, at der allerede er afsat to puljer på 8 mia. kroner til CO2-fangst, men det kan ikke lade sig gøre bare at omdirigere de penge, der allerede er afsat.

”Så vil det hele skulle starte forfra, og så trækker man tiden i forhold til de penge, der skal ud at arbejde. Derfor synes vi, det er bedre at sætte et nyt udbud op med klare regler,” siger Lisbeth Bech-Nielsen.

Hun vil ikke gå konkret ind i, hvordan udbudsreglerne skal ændres, da det er noget embedsmandsapparatet skal ind over.

”Men vi synes, vi skal have en udbudsrunde, hvor Amager Bakke kan byde ind, fordi de er så store udledere,” lyder det fra SF’s finansordfører.

Vigtigt internationalt

ARC’s CO2-fangst er nemlig en hjørnesten i forhold til at nå målsætningen, om at København skal være klimaneutralt i 2025.

Det er allerede for sent nu, men SF’s håb er, at målet med de nye penge måske kan nås i 2026 i stedet for flere år senere.

Ifølge det seneste roadmap for, hvordan hovedstaden skal nå sit mål om at være CO2-neutral i 2025, udestår 434.000 tons CO2.

Og dem mener ARC at kunne levere.

”Potentialet er en årlig CO2-reduktion på op til 500.000 tons CO2, hvilket er et meget væsentligt bidrag til at gøre København klimaneutralt. Lykkes det for ARC, så lykkes det også for København,” siger Jacob Hartvig Simonsen.

Og at målsætningen lykkes for København er et vigtigt politisk signal på den internationale scene, mener man i SF.

”Der har jo været mange verdensledere i København gennem årene, hvor den melding kom frem, som har taget det med hjem og sagt: ”København viser vejen frem, det skal vi også”. Så er det bare super skadeligt, hvis man bagefter må sige: ”Det kunne vi ikke alligevel.” Det handler ikke kun om Danmarks og Københavns brand, men også om at vise, at det kan lade sig gøre,” siger Lisbet Bech.Nielsen.

SF vil tage de nye milliarder til CO2-fangst fra Den Grønne Fond, hvor der er reserveret 53,5 mia. kroner til den grønne omstilling mod 2040.

SF vil have nye milliarder til CO2-fangst

Københavns klimamål på vej op i den blå luft

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også