EnergiWatch

Dansk CO2-udledning er større end officielle tal viser

Flere kraftværker har skiftet kul ud med træ, træflis, træpiller og halm. Men det har ikke umiddelbart gavnet klimaet. Faktisk er det modsatte tilfældet, lyder det fra flere forskere.

I øjeblikket fyrer f.eks. Avedvøreværket med biomassse i form af lokal halm fra landbrug. Men gavner ikke klimaet, selvom udledningen fra halm ikke tæller med i de officielle tal, viser nye tal fra Energistyrelsen. | Foto: Jens Dresling

Mens Danmark officielt udleder mindre og mindre CO2, viser nye tal fra Energistyrelsen, at op mod 15 procent af vores udledning - den der stammer fra biomasse - ikke bliver registreret.

Det skriver Jyllands-Posten.

Flere kraftværker har skiftet kul ud med træ, træflis, træpiller og halm. Men det har ikke umiddelbart gavnet klimaet.

Faktisk er det modsatte tilfældet. Sådan lyder det fra nogle af Danmarks førende forskere inden for klima og biodiversitet.

Professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet slår over for Jyllands-Posten fast, at biomasse ikke er CO2-neutralt.

Han er bekymret for den omfattende omlægning fra kul til biomasse, som har fundet sted i fjernvarmesektoren. Det skyldes, at udledningen af CO2 fra biomasse kun i begrænset omfang registreres i de officielle tal.

Energistyrelsen oplyser til Jyllands-Posten, at kun en del af de 6,9 millioner tons CO2, som i 2020 blev udledt fra biomasse i Danmark, blev registreret i opgørelserne over Danmarks energiregnskab.

Det samlede energiregnskab var på 46,8 mio. tons CO2. Udledning fra biomasse udgjorde dermed 15 procent.

En del af den CO2, der udledes fra biomasse, bliver dog optaget af skovene. Men hvor meget vides ikke.

Officielt anses biomasse for at være CO2-neutral, men ifølge Jørgen E. Olesen vil den udledte CO2 fra biomasse først blive optaget af træerne i løbet af 30 til 100 år.

Også professor i biodiversitet ved Københavns Universitet Carsten Rahbek problematiserer den udbredte brug af biomasse.

”Hvis man ser på de globale klimaforandringer, er den mængde CO2, der bliver udledt ved at brænde biomasse i stedet for kul, lige så stor, og klimaet er ligeglad med, om CO2’en kommer fra kul eller fra afbrænding af træer,” siger han til Jyllands-Posten.

Formand utilfreds med kommune: Kunne producere langt mere biogas

Københavnere kan måske se frem til ny overskudsvarme fra Avedøreværket

Storlandbrug vil etablere leverandørforening til nyt biogasanlæg

Nordjysk biogasanlæg søger om at tredoble produktionen

Mere fra EnergiWatch

Blå blok skyder DF's gasforslag ned

Liberal Alliance og Nye Borgerlige er med på at få Nordsøaftalen genåbnet, men Venstre og De Konservative afviser blankt. For dyrt, besværligt og klimamæssigt problematisk, lyder det fra de to største borgerlige partier.

Eaton etabler ny fabrik i Finland

Det irsk-amerikanske strømstyringsselskab har valgt at placere en UPS-fabrik i Finland, der skal bidrage til at imødekomme voksende efterspørgsel.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs