EnergiWatch

Norge indgår aftale med EU om at øge gasleverancer

Norge har i forvejen skruet op for gasproduktionen som modsvar på manglen flere steder i Europa.

Foto: NTB SCANPIX/via REUTERS / X02351

Norge og EU er torsdag blevet enige om at øge leverancerne af naturgas til de EU-lande. Det sker, efter at Rusland har reduceret leveringen gennem ledningen Nordstream 1 - ifølge russerne som følge af tekniske problemer.

Det skriver Reuters.

”Der er et stærkt potentiale til et øget salg til Europa i 2022 og tilføre tæt på 100 TWh ekstra energi til det europæiske marked,” lyder det i en fællesudtalelse fra Frans Timmermans, EU’s klimakommisær, og den norske energiminister Terje Aasland.

Norge har i forvejen skruet op for gasproduktionen som modsvar på manglen flere steder i Europa. Landet venter at salget af gas stiger 8 pct. til 122 mia. kubikmeter i år. Det svarer til yderligere 100 TWh - hvilket ifølge Reuters betyder, at Norges yderligere produktion ventes at gå til EU.

EU importerer cirka en femtedel af unionens gas fra Norge.

Aftalen mellem EU og Norge kommer samme dag, som Tyskland har øget sit øget sit beredsskabsniveau for gasforsyningen til fase 2 - det såkaldte ”alert” niveau - på grund af høje priser og en reduktion af gasforsyninger fra Rusland.

I fase 2 vurderes det stadig, at markedet er i stand til at håndtere de manglende forsyninger. Der er i denne fase ikke behov for statslig indgriben i form af for eksempel stop for gas til udvalgte virksomheder. Det kan dog ske i fase 3.

Equinor skal sende mere gas til Storbritannien

Norges gaseksport slår rekord

Norge fortsætter efterforskningen efter olie og gas, elektrificerer soklen og kræver synlighed af finansiel klimarisiko

Norges statsminister: Vi har skruet på alle gashåndtagene

Mere fra EnergiWatch

CIP-fond tildeler spansk udvikler halv milliard

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har netop fundet den første investering fra milliardfonden CI Green Credit Fund I, hvor infrastrukturfonden udsteder lån på 520 mio. kr. til spanske Capital Energy.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs