EnergiWatch

Danske Rederier roser regeringen for komme CO2-lagring et lille skridt nærmere

Når staten har andel i CCS-tilladelser gennem Nordsøfonden, fjerner det noget af risikoen for private aktører. Det kan sætte skub i lagring af CO2 i undergrunden, mener Danske Rederier.

Ineos' Siri-felt (på billedet) indgår i det fremmeste danske CCS-projekt, Greensand. | Foto: Energistyrelsen

Når staten kræver 20 pct. ejerskab over alle CCS-tilladelser i den danske del af Nordsøen, er det godt nyt for danske rederier og andre private aktører, der ønsker at være del af det nye marked.

For når staten hæfter sig for dele af investeringen, fjerner den dermed også en del af risikoen. Sådan lyder ræsonnementet i en pressemeddelelse fra Danske Rederier.

Budskabet bakkes op af olieaktøren Ineos, der er ét af de selskaber, der arbejder for en tilladelse til at lagre CO2 i tidligere olie- og gasfelter i Nordsøen.

”Det har været vigtigt, at der kom en afklaring af rammevilkårene. Det er naturligvis meget positivt, at den danske stat ønsker at gå med i udviklingen af CCS i Danmark ved at gå med i CO2-lagringstilladelserne. Nu haster det bare med at få startet udbuddet af lagringstilladelser,” siger landechef hos Ineos Danmark Mads Weng Gade i samme pressemeddelelse.

CCS er ifølge olieselskabet en af de afgørende teknologier for at nå det danske klimamål om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. inden år 2030 set i forhold til niveauet af udledning fra år 1990. ”Men det er samtidig en fantastisk mulighed for Danmark for at skabe et nyt grønt eventyr,” uddyber Ineos' landechef.

Ineos er i CCS-regi en del af Greensand-konsortiet, der planlægger, på den lange bane, at lagre op mod 8 mio. ton CO2 omkring Ineos' Siri-klynge. Konkret planlægger konsortiet, der bl.a. også rummer Maersk Drilling, Geus og Wintershall Dea, først at lagre drivhusgassen i Nini-feltet og på sigt muligvis også Nini Øst, Siri og Cecilie.

Ejerskab gennem Nordsøfonden

Onsdag indgik regeringen en bred aftale med Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet om statsligt medejerskab i fremtidige lagringsprojekter via Nordsøfonden.

På samme måde som ved olie- og gasprojekter i Nordsøen vil staten kræve at eje 20 procent af de projekter, der vil lagre CO2 i den danske undergrund.

Lagringen kommer til at foregå sådan, at selskaber søger om en ansøgning til at benytte den danske undergrund til at lagre CO2.

Staten får medejerskab i CO2-lagring i dansk undergrund

Danske Rederier ser dansk CCS-eventyr sejle væk

Dansk Fjernvarme: Drop konkurrencemodel og sats på CCS

Energistyrelsen ser både fordele og ulemper ved CO2-lagring i Danmark

Mere fra EnergiWatch

Nye danske gasprojekter gemmer sig under overfladen

Total Energies har allerede annonceret – men udskudt – planer om at udvikle Valdemar Bo Syd og Halfdan Nord. Efter dem ligger også en række andre danske projekter klar i pipelinen, som analysehuset Rystad forventer investeringer i for flere milliarder kroner frem mod 2030.

CIP-fond tildeler spansk udvikler halv milliard

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har netop fundet den første investering fra milliardfonden CI Green Credit Fund I, hvor infrastrukturfonden udsteder lån på 520 mio. kr. til spanske Capital Energy.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs