Debat: Regeringens manglende indsats sætter borgernes grønne ønsker i venteposition

Regeringen skal atter rette fokus mod danskernes grønne omstilling, hvor ikke alle danskere ved, om de kan få tilskud til grønnere energikilder i en nær fremtid. Her bør regeringen sikre, at danskerne har et incitament til at gøre noget ved deres energisyndere og indføre et grønt skattefradrag til varmepumper, skriver direktør i Bosch Termoteknik og bestyrelsesmedlem i Varmepumpeindustrien i dette debatindlæg.
Foto: Suntherm// PR
Foto: Suntherm// PR
AF Jens Bredning, direktør, Bosch Termoteknik, bestyrelsesmedlem, Varmepumpeindustrien

De mange prisstigninger er blevet omdrejningspunktet i danskernes samtale ved middagsbordet. Ikke nok med de tårnhøje elregninger, så er priserne på dagligvarer ligeledes steget markant. Danskernes fokus er derfor vendt mod, om de overhovedet kan betale deres næste varmeregning, og hvordan de sparer på madbudgettet.

Derfor frygter jeg også, at danskerne har sat deres udskiftning af oliefyr og gaskedler på pause. Selvom en udskiftning til varmepumper og andre grønnere varmekilder på sigt kan hjælpe på elregningen, er det en langsigtet løsning. Og man må formode, at danskerne i dag snarere har fokus på det, der giver gevinst i et kortsigtet perspektiv - nemlig hvordan de kan spare deres penge i morgen.

Regeringen må derfor træde til og hjælpe befolkningen med at finansiere energirenoveringerne og om ikke andet give tilskud og incitament. En omlægning til eksempelvis en varmepumpe er i vores alles interesse, så vi hurtigst muligt gør os uafhængige af de ressourcekrævende energikilder. For som vi alle ved, er varmepumpen den hurtigste og mest energieffektive vej ud af gassen.

Flere gange om året frigives Bygningspuljen, hvor danskerne har mulighed for at søge tilskud. Problemet er bare, at Bygningspuljen ikke er stor nok til alle, og derved er det kun et fåtal, som får del i ressourcerne. Det skaber en ’stop and go’ effekt, hvor midlerne uddeles efter først til mølle-princippet.

Det nytter ikke, at vores tilskudsmidler kun imødekommer de hurtige ansøgere, eller dem som med mulighed for at sidde i en digital kø hele dagen, for det placerer danskerne i en limbo, hvor de ikke ved, om de kan forvente at få tilskud i fremtiden. Regeringen er imidlertid nødt til at fastholde borgernes grønne ambitioner med en ordning, der strækker sig frem til 2030, så samtlige danskere kan vide sig sikre på at få den økonomiske hjælp, som de har brug for.

Vi skal have sat gang i varmepumpeinstallationerne

Det holder ikke, at vi tvinger danskerne til at sætte deres energirenoveringer på pause. Derfor mener vi også i Varmepumpeindustrien, at regeringen med fordel kan lave en støtteordning eller et alternativ til håndværkerfradraget – eksempelvis ’det grønne fradrag’. Et fradrag, der kan hjælpe danskerne med at vælge den grønne løsning, og hvor regeringen anerkender borgernes gode intentioner.

Når regeringen får lavet en løsning med tilskudsmuligheder frem til 2030, så alle danskere kan få tilskud til at skifte til varmepumper, er vi i Varmepumpeindustrien sikre på, at befolkningen er klar til at eksekvere og omlægge til grøn energi så hurtigt som muligt. Men det kræver først og fremmest, at regeringen bakker op, skaber en udsigt for fremtiden og hjælper med tilskud, når danskerne ønsker at energirenovere deres hjem og få installeret en varmepumpe.

Totalkredit møder kritik for støtte til varmepumper

EU vil fordoble udbredningen af varmepumper på få år 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også