EnergiWatch

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Det er gaskunder, som oplever høje varmeregninger, regeringen vil hjælpe med et skattefrit tilskud.

Foto: Finn Frandsen

Regeringen vil give en skattefri check til de familier, som er hårdest ramt af de høje energipriser.

Det fortæller klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), som torsdag har indkaldt Folketingets partier til forhandlinger.

"Vi har nu foreslået, at de danskere, som er særligt hårdt ramt i de her tider af stigende varmepriser – det vil sige primært gaskunder, der har individuelt gasfyr, eller folk, der har fjernvarme, hvor gas er den primære kilde – får en økonomisk håndsrækning," siger Dan Jørgensen.

Der er omkring 400.000 danskere med individuelt gasfyr og omkring 40.000 med fjernvarme med gas som kilde.

"Vi lægger op til en form for indkomstgraduering, hvor vi ikke tilbyder den her check til folk med meget høje indkomster. Præcis hvor grænsen skal ligge, må vi diskutere med Folketingets partier," siger Dan Jørgensen.

I finanslovsaftalen for 2022 blev der afsat 100 millioner kroner til kommunerne, som så kan give et til skud til eksempelvis kontanthjælpsmodtagere og pensionister, der i forvejen har et knebent budget.

Men nu vil regeringen altså ifølge klimaministeren finde "markant flere penge".

"Det er klart, at det her kommer selvfølgelig til at koste penge. Og det er klart, at vi taler markant flere penge end de 100 millioner, der er sat af. Det skal ses som et yderligere tiltag," siger Dan Jørgensen.

Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, siger, at det ikke er nok at hjælpe gaskunder. Også de stigende elpriser skal dækkes.

"Regeringens udspil er for uambitiøst, for det dækker ikke de stigende elpriser, som også rammer bredt. Ambitionen skal op, og vi skal have et konkret milliardbeløb på bordet fra regeringen," siger Rune Lund.

Finansordføreren mener, at der bør afsættes mindst 2,7 milliarder, som svarer til det beløb, staten sparer i støtte til vedvarende energi, på generelle afgiftslettelser af energien.

Det andet støtteparti, De Radikale, mener, at fokus i stedet skal være på at udfase gas.

"Vi kan godt målrette hjælp til de fattigste - men vi skal ikke give skjult statsstøtte til gas generelt. Tværtimod, siger De Radikales klima- og energiordfører," Rasmus Helveg.

"Denne krise viser, at gas skal helt ud af varmeforsyningen. For klimaets, økonomiens og den europæiske sikkerheds skyld."

Venstre vil sænke elafgift som hjælp til højere regninger 

Flere partier vil hjælpe danskerne med de stigende energipriser 

Skatteministeren om dyr el og varme: Prisgalop er ingen fest for statskassen

Regeringen indkalder partier til drøftelser om høje energipriser 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs