EnergiWatch

Analytiker: Fremskridt med grøn plan i USA er meget positivt

Det vil ifølge Sydbanks analysechef være meget positivt for Vestas, hvis Biden kan få stemt sin billionplan igennem.

Foto: LEAH MILLIS/REUTERS / X90205

Meldinger fra Det Hvide Hus sent onsdag om, at Bidens plan for grøn energi er "mulig" kan have været med til at løfte Vestas-aktien i torsdagens aktiemarked.

Det vurderer Sydbanks aktieanalysechef og Vestas-analytiker Jacob Pedersen over for Marketwire.

De grønne aktier var torsdag godt kørende med stigninger på 6,1 pct. til Vestas og 4,6 pct. til Ørsted.

Joe Biden har ifølge Marketwatch på pressekonferencen i Det Hvide Hus i forbindelse med årsdagen for indsættelsen meddelt, at han tror, at vedvarende energi og småbørnspædagogik-delene af Build Back Better-planen kan komme gennem Kongressen.

Det kan betyde, at den store samlede Build Back Better-pakke vil blive brudt op.

Det vil ifølge Sydbanks analysechef være meget positivt for Vestas, hvis Biden kan få sin plan igennem.

"Det vil jo skabe et marked i USA, hvor man mange andre steder i verden neddrosler eller helt dropper tilskud," siger Jacob Pedersen, der fortætter:

"En gennemførsel af planen vil betyde, at man i USA kommer med en kuffert med penge til dem, der gerne vil sætte vindmøller op. Endda en kuffert med penge, der er større end den, de får i øjeblikket."

For Vestas, der i øjeblikket kæmper med modvind fra stigende omkostninger og pres på vindmøllepriserne, vil det ifølge analytikerne også være meget vigtigt med en aftale i USA, der i de bedste år udgør 35 pct. af den danske vindmølleproducents aktiviteter.

Udsigterne til en mulig gennemførsel, af den grønne del af planen kommer ikke som den helt store overraskelse for Jacob Pedersen, der forstår, at man nu prøver at dele planen op for at få den vedtaget.

Planen er gennemført i Repræsentanternes Hus og nu skal den igennem Senatet, hvor demokraterne kun har ét enkelt mandats flertal.

Her har senatoren Joe Manchin modsat sig, da han ifølge Jacob Pedersens hukommelse, mener, at den økonomiske påvirkning kan blive for stor, på et tidspunkt, hvor USA's økonomi i forvejen er overophedet.

Alt i alt ser Jacob Pedersen signalerne som meget positive for Vestas.

"For Vestas er der en verden til forskel på, om man skal manøvrere rundt i den uvished, der er i øjeblikket på det amerikanske marked støttemæssigt. Eller om man kan få en god langsigtet plan for, hvordan man får udbygget vindkraften," siger Jacob Pedersen.

Efter en god dag på børsen torsdag kan Vestas-aktien fredag dog løbe ind i modvind, da konkurrenten Siemens Gamesa torsdag aften nedjusterede sine forventninger.

Bidens billionplan hænger fortsat i bremsen

Biden tror stadig på billionplan

USA vil satse mere på atomkraft

Biden tager billiongave til vindindustrien med til klimatopmøde

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs