Netselskabernes centrale værktøj leveres alt for sent

Branchen havde inderligt håbet på, at den nye indtægtsrammeregulering ville være på plads allerede næste år, men ifølge lovforslag vil der gå flere år, før det sker.
Viceadministrerende direktør i Dansk Energi, Anders Stouge. | Foto: Dansk Energi
Viceadministrerende direktør i Dansk Energi, Anders Stouge. | Foto: Dansk Energi

Der er dømt nøl til den nye regulering af netselskabernes indtægtsrammer af Dansk Energi.

Tidligere på året var lobbyorganisationen ellers ude og rose myndighederne for at vælge den rette model, en indikatormodel med mulighed for tillæg efter ansøgning, men med ændringen af elforsyningsloven står det nu klart, at den nye model først vil være klar i 2024.

"Det har været en succes, at det nu tages alvorligt politisk, at man er nødt til at gentænke indtægtsrammerne. Nu mangler vi så forståelsen for, hvilken hastighed, det er nødt til at ske med. Der havde ikke været noget problem, hvis vi var begyndt i 2010, men nu står vi altså snart i 2022, hvor vil allerede nu ser at elektrificering tager fart," siger viceadministrerende direktør i Dansk Energi, Anders Stouge.

Datoen for implementering blev først offentliggjort med sommerens stemmeaftale om ny regulering af elsektoren, men stadfæstes nu i lovforslaget, som den nye model i parentes bemærket ikke er en del af, da myndighederne formoder, at den kan implementeres uden lovændring.

Frustreret branche

I torsdags kritiserede bestyrelsesformand for Cerius og Radius, Knud Pedersen, myndighederne for at være fodslæbende, når det gælder nye rammer for sektoren. Den nye regulering af indtægtsrammer er ifølge bestyrelsesformanden noget, som branchen har efterspurgt i 20 år og med implementering i 2024 kommer den adskillige år på bagkant.

"Det er meget svært at få myndighederne til at fokusere på det fremadrettede. De fokuserer på det skete og udformer først lovforslag, der tager højde for det skete, når det er registreret. Og så er det for sent," sagde Knud Pedersen og fremhævede indikatormodellen med ansøgningsbaseret tillæg som et kerneeksempel på netop det.

Ifølge Anders Stouge er det en oplevelse, som ikke er forbeholdt landets største netselskaber, Cerius og Radius.

"Vi har behovet for modellen allerede i dag. Udviklingen er speedet markant op, og der er så stor efterspørgsel på alle mulige, som gerne vil tilsluttes elnettet, at netselskaberne ikke har de regulatoriske rammer til at følge med, selvom de løber så hurtigt som overhovedet muligt," siger Anders Stouge:

"Det går rigtig stærkt, og virkeligheden er en helt anden, end den man regulerer efter, når vi taler om tilslutning til varmepumper, elbiler og vedvarende energi. Det går hurtigere end nogen havde forestillet sig."

Udhuling eller opbremsning

Cerius og Radius beskrev elektrificeringen som en monumental opgave, som skal løses, uanset hvorvidt netselskaberne har de rette vilkår eller ej.

Ifølge Dansk Energi er der dog kun to forskellige scenarier med den sene implementering af den nye regulering.

"I sidste ende betyder den nuværende udvikling kombineret med den gældende regulering, at netselskaberne ikke kan finansiere den fornødne netudbygning, som der skal til. Når der skal optages lån til finansiering udgør indtægtsrammen netop sikkerheden til bankerne, og hvis den ikke er der, skaber det usikkerhed om udbygningen. Og så taler vi om en forsinkelse af den grønne omstilling," siger Anders Stouge, der også ser et anden og lige så lidet ønskværdigt scenarie:

"Alternativt kommer vi bare til at se en større og større udhuling af selskabernes økonomi."

Det forventes, at nærmere detaljer om den nye model vil blive udlagt i bekendtgørelser i starten af 2022.

Cerius og Radius: Reguleringen har mistet virkelighedsforbindelsen

Multiforsyningsselskaber føler sig glemt i ny lovgivning

DEBAT: Lovforslag risikerer at kvæle små netselskaber i bureaukrati

Nye krav får netselskaber til at frygte for livet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også