EnergiWatch

Havnedirektør efterlyser hurtigere PTX-tempo

Der skal startes i det små og skaleres op, så Danmark får en god plads i front i PTX-kapløbet, lyder det fra havnedirektør i Fredericia.

Foto: ADP

ADP - Associated Danish Ports vil have skruet op for tempoet på PTX. Og det kræver ikke nødvendigvis store, forkromede projekter at komme godt i gang i Danmark. Sådan lyder budskabet fra direktør i ADP i Fredericia, Rune. D. Rasmussen.

"Man behøver absolut ikke gå på kompromis med de store mål. Men vi skal erkende, at det er en proces. Vi skal finde ud af, hvordan vi når derhen. Det gør vi bedst ved at komme i gang med flere små projekter, der så løbende kan opskaleres. Vi skal grundlæggende have infrastrukturen i orden. Den kan havnene og vores samarbejdspartnere generelt levere. Dernæst skal vi sikre, at brændstoffet produceres der, hvor der er efterspørgsel," siger Rune D. Rasmussen i en meddelelse.

Han peger på, at der er brændstof-infrastruktur i bl.a. Aalborg og Fredericia, og at de to havne kan forsyne store dele af både Jylland og Fyn. Forsyningen til Sjælland og øerne kan klares fra Kalundborg Havn og Prøvestenen i CMP, Københavns Havn. I hvert fald er fundamentet på plads, lyder det.

"Det er fantastisk med energiøer og store ambitioner og klimamål i 2030. Men det er meget, meget langsigtet med mange ubekendte, og reelt kender vi ikke det endgame. Flere, mindre og skalérbare projekter vil få os i gang, både med erfaring, forsyning og forretning," siger Rune D. Rasmussen.

Direktøren for ADP får også opbakning hos brancheorganisationen Danske Havne, der ligeledes håber, at der kommer mere tempo på PTX i Danmark, når nu ambitionerne er der.

"Det er helt rigtigt, at det kræver handlekraft og -vilje at få det her i gang, og det kan ikke gå hurtigt nok. Jeg deltog i en høring på Christiansborg om netop Power-to-X for en måneds tid siden, og der var den entydige fælles besked fra de øvrige oplægsholdere til politikerne, at Danmark skal rykke nu og ikke vente til når alle lige har holdt sommerferie," siger Tine Kirk Pedersen, direktør i Danske Havne.

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs