EnergiWatch

Britisk centralbank får nyt mandat: Grøn omstilling med i pengepolitik

Ifølge seniorøkonom i Sydbank kan fremtiden meget vel blive, at Bank of England for eksempel vil favorisere udlån til grønne projekter.

Den britiske finansminister, Rishi Sunak, løftede sløret for det årlige budget onsdag. | Foto: SIMON DAWSON/REUTERS / X06555

Den britiske centralbank har fået et nyt mandat: Den skal ikke længere blot styre pengepolitikken efter inflationen, men også tage højde for den grønne omstilling.

Det er den britiske finansminister, Rishi Sunak, som onsdag har udstukket en ny retning for Bank of England.

Det er dog ikke første gang, at en europæisk centralbank bevæger sig i den retning. Den svenske centralbank, Riksbanken, er i gang med samme manøvre.

"At centralbanker skal bidrage til den grønne omstilling er ikke nogen ny agenda. I Skandinavien har Sveriges Riksbank for nyligt besluttet, at bankens opkøbsprogram fremover skal inkludere grønne obligationer. Vi vurderer, at en oplagt vej for Bank of England vil være, at bankens obligationsopkøbsprogram i fremtiden skal afspejle Riksbankens planer," skriver seniorøkonom i Sydbank Kim Blindbæk.

Ifølge ham kan fremtiden meget vel blive, at Bank of England for eksempel vil favorisere udlån til grønne projekter. Centralbanken har tidligere benyttet sig af udlån med særligt favorable vilkår.

Det gælder blandt andet det såkaldte Term Funding Scheme (TFSME). Et udlånsprogram, der sikrer banker en lav rente, hvis de låner pengene videre ud til små og mellemstore virksomheder.

"Vi vurderer, at et lignende udlånsprogram, der fokuserer på bankernes udlån til grønne projekter ligger lige til højrebenet," skriver Kim Blindbæk videre.

Ifølge Kim Blindbæk er det dog vigtigt at understrege, at den grønne omstilling mere er et politisk ansvar end et ansvar for centralbankerne.

Alligevel er der dog god grund til, at centralbankerne giver en hjælpende hånd.

"Hvis centralbankerne på sigt sikrer, at bankerne understøtter den grønne omstilling igennem billig finansiering til bankerne, er vi nået et stykke af vejen. Man kunne eksempelvis sagtens forestille sig, at Bank of England på sigt vil stille krav om, hvordan bankerne videreformidler den kapital, de låner i centralbanken," skriver Kim Blindbæk.

Britisk finansminister vil sende millioner afsted til grøn omstilling

Synergi vil have regeringen til at plukke modne frugter 

Mere fra EnergiWatch

Store shippingselskaber spiller på forskellige heste i klimaræset

Der er brint, LNG og ammoniak, og så er der også metanol og LPG – Buddene er mange, når man spørger store spillere som Maersk, Ardmore, Exmar og Shell om deres bud på fremtidens brændstof og teknologier. Alle er dog enige om, at det er nødvendigt at gøre noget nu.

Ørsted skal sparke nyt liv i landvinden

Muligheden for at opføre irske repoweringprojekter er blandt hovedårsagerne til Ørsteds comeback i europæisk vind med køb af aldrende irsk portefølje. Havvind er dog også tænkt med ind i synergi-ligningen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs