Synergi vil have regeringen til at plukke modne frugter

Regeringens fokus på teknologier som PTX og CCS risikerer ikke at skabe de fornødne CO2-reduktioner frem mod 2030, siger Klimarådet. Synergi bakker op og så hellere, at regeringen fokuserer på kendte teknologier såsom energirenoveringer.
Hvorfor fokuserer regeringen ikke på de modne frugter, spørger Synergis bestyrelsesformand, Bendt Bendtsen. | Foto: PR Synergi
Hvorfor fokuserer regeringen ikke på de modne frugter, spørger Synergis bestyrelsesformand, Bendt Bendtsen. | Foto: PR Synergi

Klimarådet dumper i dag regeringens klimaindsats med henvisning til, at mange teknologier i de foreløbige planer for CO2-reduktion sandsynligvis ikke vil være klar til at blive realiseret før 2030.

Det gælder eksempelvis energiøer, PTX og ikke mindst CCS.

Den konklusion bakker brancheorganisationen Synergi i den grad op. For mens regeringens øje er fæstnet mod teknologier, der er så tidligt i sin modningsproces, at man knap kan sige, at de er blevet bestøvet, findes der stadig masser af lavthængende frugter, som kan plukkes.

Det gælder ifølge Synergi især indenfor energirenoveringer.

"Vi må ikke gamble med den grønne omstilling ved at have unødigt store forventninger til teknologier, der endnu er umodne. Slet ikke, når der fortsat er masser af moden og billig frugt på de træer, vi kender og ved virker. Klimarådet peger for eksempel på at stille krav til at energirenovere offentlige bygninger og hjælpe dem på vej ved fortsat at friholde kommunerne fra anlægsloftet og fremme ESCO-løsninger i det hele taget. Det er meget fornuftigt," siger bestyrelsesformand i Synergi, Bendt Bendtsen.

En no brainer

Nogle vil nok påpege, at energirenoveringer ikke bare er en moden frugt. Det er en nedfaldsfrugt eftersom, at der er tale om en gennem årtier gennemprøvet teknologi.

Det betyder dog ifølge Bendt Bendtsen ingenlunde, at det er en overmoden frugt.

"Der er fortsat sikre CO2-reduktioner at hente i utallige, uindfriede og økonomisk rentable projekter for energioptimering. Ved at prioritere dem beskytter vi Danmark mod den høje risiko for, at nye teknologier ikke leverer som ventet og underminerer 2030-målet. Men også fordi energieffektiviseringer bør være en no brainer, så længe de giver så meget økonomisk, klima- og sundhedsmæssig mening, som tilfældet er i dag," siger Bendt Bendtsen.

Bestyrelsesformanden påpeger, at der er noget mærkværdigt ved at fokusere på futuristiske teknologier, der først om lang tid kan levere resultater i storskala, når landets bygninger i øjeblikket står og forfalder. Der er nemlig simple CO2-reduktioner at hente, som ligeledes forbedrer folkesundheden, påpeger Bendt Bendtsen.

"Det er helt uforståeligt, at der i dag findes lige præcis nul krav til at spare på energien i kommunale og regionale bygninger. Eksempelvis er 70 pct. af kommunernes bygninger i dårlig stand. Det betyder en langt højere CO2-udledning og energiregning for kommunerne end nødvendigt. Og det betyder tusindvis af sygedage i daginstitutioner, folkeskoler, plejehjem og kontorbygninger, som kunne være undgået. Det bør være en dagsorden, der giver mening gennem både røde, grønne og blå briller."

Storkøbenhavnske energigiganter allierer sig om CO2-fangst

True Energy indleder samarbejde med danske Tesla-ejere 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også