EnergiWatch

Dan Jørgensen: Vi er langt fra i mål, men vi er godt på vej

Klimarådet har i sin første statusrapport efter vedtagelsen af klimaloven slået fast, at regeringen ikke har gjort klart, hvordan klimamål skal nås.

Foto: Emil Agerskov

Klimarådet har sendt en dumpekarakter mod regeringens klimaindsats.

For målet er at nå 70 pct. reduktion i udledningen af CO2-ækvivalenter i 2030 i forhold til niveauet i 1990, men Klimarådets konklusion i år ét efter klimalovens fødsel er, at det endnu er utydeligt, hvordan den målsætning skal nås.

Klimarådet er i den forbindelse kommet med en række anbefalinger til regeringen om, hvordan reduktionsmålet kan blive realiseret i tide. Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen mener, at Klimarådets rapport, der udkom fredag, giver anledning til viderearbejde.

"Klimarådet er ikke en dømmende eller besluttende instans. Rådets opgave er at rådgive regeringen. Og jeg synes, at de i denne rapport kommer med en række gode anbefalinger, som vi kan arbejde videre med. Både i forhold til overordnet tilgang og konkrete virkemidler. Flere af de tiltag, som Klimarådet efterlyser, er vi allerede i fuld gang med at levere på. Andre vil følge," siger Dan Jørgensen i en meddelelse.

Det seneste stykke tid er der også kommet flere tiltag på dagsordenen. Både energiøer og PTX er kommet på tale, mens der dog ikke er fremlagt en specifik strategi for sidstnævnte, som kan kaste lys over fremtidsplanerne på området.

"Regeringen er i gang med at forhandle med folketingets partier om en klimaindsats på landbrugsområdet, ligesom vi har fremlagt vores forslag til et 2025-mål. I de næste måneder følger vigtigt arbejde med at udvikle en strategi for lagring og fangst af CO2 samt en elektrificeringsstrategi og en strategi for brint og PtX," siger Dan Jørgensen.

"Som det fremgår af aftalen om en grøn skattereform kommer der også sidst på året drøftelser om en ensartet CO-afgift, når ekspertgruppen har delafrapporteret."

Klimaråddet efterlyser i rapporten, at der kommer noget mere konkret på bordet i forhold til reduktionsmålet. Baggrunden er, at der endnu ikke er blevet vedtaget politiske tiltag, der reducerer den danske CO2-udledning med 20 mio. ton frem mod 2030.

"Klimarådet efterlyser, at anskueliggørelsen af, hvordan vi når i mål med 70 pct-målsætningen, gøres mere konkret. Det er en anbefaling, vi kommer til at levere på. Opgaven i den kommende tid for regeringen bliver i høj grad at få gjort de tiltag, der i dag kan opføres som potentielle reduktioner, til at blive konkrete reduktioner," siger Dan Jørgensen.

"På halvandet år har vi løst ca. en tredjedel af den opgave, vi har 10 år til at løse. Det er et stort skridt i den rigtige retning. Vi er langt fra i mål, og der er store opgaver forude. Men vi er godt på vej."

Klimarådet dumper regeringens klimaindsats

Vindbranche vil have større fokus på elektrificering for at nå klimamål

Fjernvarmen vil skrue op for klimaindsatsen

Naturforening: Rapport kalder på genåbning af klimaaftaler

DI frygter for stram klimapolitik og efterlyser tempo

Mere fra EnergiWatch

Equinor starter brandramt gasanlæg op igen

Equinors anlæg for flydende gas i den nordnorske by Hammerfest blev i 2020 raseret af en stor brand. Siden har en genåbning været udskudt flere gange, blandt andet på grund af coronakrisen. Nu starter anlægget snart op igen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs