EnergiWatch

Vindbranche vil have større fokus på elektrificering for at nå klimamål

Brancheorganisationen kalder på mere grøn strøm for at kunne nå Danmarks klimamål efter Klimarådets statusrapport.

Foto: Wind Denmark

Klimarådets statusrapport lægger op til nye initiativer for at sætte fart på den grønne omstilling, hvis klimamålene skal nås.

Hos Wind Denmark erklærer man sig også enig i, at der skal mere fart på, mens der især skal tænkes elektrificering ind, hvis nye tiltag skal realiseres.

Klimarådet konstaterer i rapporten, at regeringen i løbet af 2020 har fået vedtaget virkemidler, der opfylder cirka en tredjedel af reduktionsbehovet i 2030, mens de vedtagne reduktionstiltag har i en vis grad karakter af at være lavthængende frugter, som stort set alle er forbundet med lav til moderat risiko at gennemføre.

"I Danmark er vi godt i gang på langt de fleste fronter, men jeg er enig med Klimarådet i, at vi nu skal højere op på stigen for at få fat på flere frugter, og vi bliver nødt til at gøre det hurtigt, da der ellers er en risiko for, at de når at rådne inden vi får plukket dem," siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark i en kommentar til Klimarådets statusrapport.

Dertil er der næppe tvivl om, at det i stigende grad bliver sværere at finde nye ton til puljen af reduktioner, noterer Klimarådet i deres rapport

I rapporten fremhæves også nye teknologier som relevante i forhold til at opnå de nødvendige reduktioner. Her bliver PTX også fremhævet, mens en forudsætning herfor er, at strømmen stammer fra vedvarende energikilder og i særdeleshed vindenergi.

På den baggrund vurderer Klimarådet i deres rapport, at der er en risiko for, at forsinkelsen af energiøerne betyder, at der ikke vil være nok grøn strøm til f.eks. at elektrificere den danske industri og PtX-produktion. 

"PtX er ikke vanvittig komplekst som teknologi, men det kræver meget store mængder vedvarende energi for at kunne levere grøn strøm, da PtX og den generelle elektrificering ellers ikke giver mening. Derfor er jeg helt enig i Klimarådets løftede pegefinger også her, hvorfor det i sig selv er en udfordring, at de udskød energiøer til efter 2030, og regeringen derfor må se på muligheden for at bygge yderligere havvind i f.eks. de indre farvande og på land i dette årti også," siger Jan Hylleberg.

Klimarådet dumper regeringens klimaindsats

DI frygter for stram klimapolitik og efterlyser tempo

Fjernvarmen vil skrue op for klimaindsatsen

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs