EnergiWatch

Radikale fastholder alliance om CO2-afgift med V og K

Radikale går sammen med Venstre og Konservative til forhandling om skatteaftale med krav om CO2-afgift.

Skatteminister Morten Bødskov vil til forhandlingerne om en grøn skattereform blive mødt med et krav fra Radikale Venstre, Konservative og Venstre om en CO2-afgift. (Arkivfoto) | Foto: Philip Davali

I denne uge forhandler regeringen med Folketingets partier om en grøn skattereform, og tre af partierne - Venstre, Konservative og Radikale Venstre - rejser i den forbindelse igen et krav om en CO2-afgift.

Samme CO2-afgift var ikke med i regeringens udspil. Tværtimod skrev regeringen i sit udspil, at "det endnu ikke er muligt at lave en tilstrækkelig god beskatningsmodel for en CO2-afgift, der kan virke i praksis."

Alligevel møder de tre partier herunder Radikale Venstre, som er et af regeringens støttepartier, op til forhandlingerne med et krav om, at en sådan ensartet CO2-afgift er fuldt indfaset i 2030.

"En ensartet CO2-afgift er den skarpeste kniv i klimaskuffen. Derfor giver det ingen mening med Socialdemokratiets sorte snak om en CO2-afgift som en Georg Gearløs-løsning," siger Radikale Venstres klimaordfører, Ruben Kidde.

Radikale Venstre og Venstre holdt allerede i juni et fælles pressemøde, hvor de fremsatte forslaget om en CO2-afgift.

Regeringen fremførte i sit udspil, at der vil være praktiske udfordringer med at beskatte CO2-udledningen. Som eksempel pegede regeringen på de dele af landbruget, hvor udledningen ikke stammer fra energiforbrug.

I stedet foreslår regeringen for nu at hæve energiafgiften i stedet.

Sammen med Venstre og Konservative foreslår Radikale at nedsætte et udvalg af økonomer til at lave en model, der skal løse det og andre tekniske problemer.

"Vi ved godt, at der er en del udfordringer, siger Venstres klimaordfører," Tommy Ahlers.

"Derfor er der også behov for, at vi begynder at se nogle forslag på, hvordan det konkret kan se ud, og det har regeringen - på trods af en klar aftale - ikke leveret."

Udover et krav om en CO2-afgift fra 2030 er de tre partier enige om at kræve, at trods indførslen af en CO2-afgift må skatter og afgifter ikke stige samlet set.

Derfor skal skatten lettes andre steder, kræver partierne.

"Vi tror på, at en CO2-afgift kombineret med lettelser af skatten vil være det allermest virksomme værktøj til at få en grøn omstilling overhovedet," siger Konservatives skatteordfører, Rasmus Jarlov.

V-formand Ellemann havde ønsket sig en ensartet CO2-afgift

Klimarådet: Regeringen undlader den bedste drivkraft i grøn reform

Mere fra EnergiWatch

Spirii vinder udbud på 300 ladestandere

Ladeopaeratøren har trukket sig sejrrigt ud af Region Hovedstadens udbud på 300 ladestandere, der skal sættes op i de kommende tre år. Spirii forventer at have installeret de første 100 allerede inden årets udgang.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs