EnergiWatch

Polen lover klimavenlig energisektor i 2040

Nedlukning af kulkraftværker, mere atomkraft og masser af ny havvind er i sigtekornet

Foto: Energa

Det ellers ret kulkrafttunge land Polen skal de kommende tyve år for alvor skrue ned for udledningen og op for de klimavenlige energiløsninger.

"Den polske regering har planer om at bygge en helt ny energisektor uden fossile udslip inden for de næste 20 år," lød det fra Polens viceklimaminister, Adam Guibourge-Czetwertynski i forbindelse med webinar arrangeret af den polske ambassade i Stockholm.

Polen er afhængig af kul til en stor del af deres energibehov, og det har ikke just givet en positiv klimaprofil i resten af Europa.

"Vi vil bygge et nyt energisystem uden fossile emissioner i løbet af de næste to årtier. Omfanget kommer til at være det samme som det nuværende system," sagde Adam Guibourge-Czetwertynski.

Det nye system skal ifølge ministeren være baseret på to kerneområder: atomkraft og vedvarende energikilder. Polen har planer om at bygge seks nye atomreaktorer med en samlet kapacitet på 6-9 GW, hvoraf den første allerede skal stå klar til start i 2023.

Inden for den vedvarende energi er det især vindenergi til havs, der skal føje til energibehovet. Målet er her at få installeret 8-10 GW kapacitet i havvind inden 2040. Planerne anses af den polske klimaminister for at være den mest omkostningseffektive løsning.

Vedvarende energi overgår fossile brændsler i Europa

EU's sidste kulkraftværk vakler 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs