EU's sidste kulkraftværk vakler

Investorerne bag det eneste nye kulkraftværk, der er planlagt i EU, har besluttet at suspendere finansieringen. Kraftværket bliver bygget, fastslår kommende medejer – men ikke nødvendigvis med kul i kedlen.
Foto: Energa
Foto: Energa

Det polske Ostroleka-værk har længe været en torn i øjet på EU's grønne omstillingsplaner. For mens der arbejdes aktivt på at udfase kul i unionen, så har kulkraftværkets ejere i mere end et årti arbejdet på at udvide med en helt ny kulfyret blok C på 1.000 MW.

Nu kan arbejdet med at opføre EU's sidste kulkraftværk imidlertid lakke mod enden. Torsdag aften besluttede de to hovedaktionærer, energiselskaberne Energa og Enea, at suspendere finansieringen af Ostroleka C.

Det oplyser Energa i en meddelelse.

Selskaberne fremhæver en række årsager til, at der nu trædes på bremsen.

Dels EU's planlagte ændringer med hensyn til elsektoren, der bl.a. gør det sværere for nye kulkraftværker at få indirekte støtte via kapacitetsmekanismer. Dels den Europæiske Investeringsbanks (EIB) beslutning i december om ikke at yde udlån til fossile kraftværker. Dels EU's mål om klimaneutralitet i 2050 som formuleret i Kommissionens New Green Deal.

"Efter Sponsorenes [Energa og Enea, red.] mening udgør ovennævnte omstændigheder en ekstraordinær ændring af forholdene, som Sponsorerne ikke forudså, da der blev truffet beslutninger om, hvordan projektet skulle finansieres. Disse omstændigheder retfærdiggør en suspendering af projektfinansieringen, mens situationen analyseres i overenstemmelse med aftalen," konstateres det i meddelelsen.

Et potentielt problem for selskaberne er således, at der allerede i 2018 blev underskrevet en EPC-kontrakt på 1,6 mia. dollar med GE om udbygningen, der efter planen skal være fuldført i 2023.

Men selv om begrundelserne til suspenderingen centrerer sig om EU, har der i årevis lydt andre årsager til, at det kulværket skulle være en dårlig ide. Samt forklaringer på, hvorfor det har vist sig vanskeligt atskaffe de adskillige milliarder zloty, der mangler for at finansiere projektet.

Ifølge en beregning NGO'en Carbon Tracker vil værket være permanent tabsgivende. Mens også kreditbureauer som Fitch og Eurorating har udtrykt bekymring over investeringen – sidstnævnte nedjusterede sågar sin rating på Energa af samme grund.

Muligt kulkraftværk

En spidsfindighed ved beslutningen og henvisningen til EU's 2050-mål om klimaneutralitet er, at begge aktører er kontrolleret af den polske stat. Polen undlod som det eneste EU-land i december at tilslutte sig målet.

Imidlertid er Energa også på vej væk fra at være fuldt ejet af den polske stat. Selskabet er således i gang med at blive overtaget af et andet polsk energiselskab, PKN Orlen, der dog også har staten som en betydelig aktiehaver.

Kort efter torsdagens annoncering slog PKN Orlens adm. direktør Daniel Obajtek imidlertid fast, at Ostroleka C kommer til at blive opført trods suspenderingen. Dog er det langt fra sikkert, at det bliver med kul som brændsel.

"Som en enhed, der har meddelt intentionen om at købe Energa-aktier er vi sikre på, at investeringen i Ostroleka vil blive gennemført. Vi analyserer forskellige projektvarianter, der passer ind i Orlens strategi," lød det i et tweet fra topchefen.

Igennem længere tid har der været spekuleret i, om det i stedet skulle bygges som et gaskraftværk. Tidligere på ugen lød det fra en talsmand fra den polske regering, at der endnu ikke var truffet en beslutning om brændsel. Ifølge vicestatsminister Jacek Sasin vil det ske, inden PKN's overtagelse, der forventes at gå igennem i april.

Statslig fond dropper investeringer i sort energi

EU's energiministre når kun laveste fællesnævner

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også