EnergiWatch

Johnson: Brexit bliver hård medmindre EU ændrer tilgang

De betingelser, som EU har opsat, er totalt uacceptabelt for Storbritannien, siger premierminister Johnson.

Foto: POOL New/REUTERS / X80003

Det trækker op til en aftaleløs afsked med EU ved årsskiftet, siger den britiske premierminister, Boris Johnson, i en reaktion til EU's landene stats- og regeringschefer, som er samlet i Bruxelles.

"Medmindre der sker en grundlæggende ændring af tilgangen (i EU, red.), så får vi en ordning som Australien," siger Johnson.

Med "Australien" henviser premierministeren til et såkaldt hårdt brexit, hvor Storbritannien ikke længere er knyttet til EU's toldunion og det indre marked.

EU og Australien har nogle aftaler om handel, hovedparten følger WTO-regler. Parterne har ikke en stor frihandelsaftale, som EU har indgået med en række andre større lande, blandt andet Canada.

Johnson havde forsøgt at få en aftale, som han har sammenlignet med aftalen mellem EU og Canada. Men det er ikke muligt, som meldingen fra EU-landene er nu, vurderer han.

"At dømme ud fra det seneste EU-møde i Bruxelles vil dette ikke kunne fungere for vores partnere i EU. De ønsker fortsat at have magt over vores lovgivningsmæssige frihed og vores fiskeri på en måde, som er komplet uacceptabel for et selvstændigt land," siger Johnson.

Premierministeren siger, at britiske virksomheder skal forberede sig på, at forholdene vil ændre sig efter 31. december.

Han giver udtryk for, at den model, der tegner sig, ikke bekymrer ham.

"Vi kan klare det, for vi har hele tiden vidst, at der ville ske ændringer 1. januar - uanset hvilket forhold vi ville få. Det er på tide, at vores virksomheder bliver klar," siger han.

Britisk minister er skuffet over EU: Men vi er tæt på aftale 

Medie: 15. oktober er sidste chance for brexit-handelsaftale 

 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs