Indlandsisen smelter hurtigere nu end i de sidste 12.000 år

"Vi bevæger os ind på ukendt territorium," lyder det fra en af forskerne bag et nyt studie.
Foto: Joachim Adrian/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Joachim Adrian/Politiken/Ritzau Scanpix
AF VIDENSKAB.DK

Det 21. århundrede ser ud til at blive kendt som den periode, hvor vi vil se den største afsmeltning af Indlandsisen i den sydvestlige region i Grønland sammenlignet med de seneste 12.000 år.

Sådan lyder konklusionen i et nyt studie udgivet i tidsskriftet Nature, hvor forskerne bag har sammensat en geologisk tidslinje over Holocæn, den geologiske periode efter istiden.

Det skriver Videnskab.dk.

Forskerne sætter for første gang tal på, i hvilket omfang Indlandsisen har ændret sig fra efter istiden, til i dag og ud i fremtiden, skriver førsteforfatter på studiet, Jason Briner, til Videnskab.dk.

"De nye resultater leverer en lang, historisk tidsserie af istabet i den sydvestlige region af Grønland, så vi nu kan sammenligne afsmeltningen i hele den Holocæne periode og ud i fremtiden," skriver Jason Briner, der er professor i geologi på University at Buffalo, i en mail til Videnskab.dk.

"Resultaterne fortæller os, at vi bevæger os ind i ukendt territorium, da massetabet af den sydlige del af Grønlands Indlandsis aldrig har været så højt, som det ser ud til at blive i det 21. århundrede," fortsætter forskeren.

Det nye studie viser, at vi i det 21.århundrede kan forvente enorme tab af Indlandsis i den sydvestlige region på mellem 8.800 og helt op til 35.900 milliarder tons is i det værste scenarie, hvilket er højere end hidtil set.

Ifølge professor Peter Langen er forskernes modeller 'state of the art', og han kalder ifølge Videnskab.dk. studiet for "meget veludført".

Peter Langen har ikke tidligere læst et studie, hvor man har brugt den samme model til at estimere massetallet for Indlandsisen, i en periode der strækker sig fra starten af den Holocæne periode, op til nutiden og ud i fremtiden.

"Studiet giver en forståelse af de menneskeskabte drivere af klimaforandringerne i forhold til de naturlige, fordi det tillader os at sammenligne fortidens massetab med fremtidens massetab af Indlandsisen 1:1," siger Peter Langen, professor ved Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

"På baggrund af de nye resultater kan man se, at de menneskeskabte ændringer af indlandsisen kommer til at overstige de kraftigste naturlige ændringer, som vi har set igennem den her geologiske periode," fortsætter professoren, der ikke selv har været en del af studiet og ikke er overrasket over konklusionen.

Til Videnskab.dk omtaler førsteforfatter Jason Briner de nye resultater som et ’wake-up call', der kalder på handling.

"Hvis vi fortsætter med at udlede drivhusgasser på vores nuværende niveau, ser vi, at ismassen vil forsvinde langt hurtigere, end vi har set i fortiden, og vi ser, at Indlandsisen vil bidrage til de globale havstigningsniveauer i et endnu højere tempo," understreger han.

Den danske medforfatter på studiet i Nature, Ole Bennike, istemmer:

"Lige nu er på vi på vej mod det høje scenarie, hvor temperaturen fortsætter med at stige mere end 1,5 grad mod 2100. Det betyder, at vi vil se Indlandisen smelte langt hurtigere end hidtil set," siger medforfatter Ole Bennike, seniorforsker ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), til Videnskab.dk.

Seniorforskeren uddyber dog, at Indlandsisen ikke er væk i morgen eller om 100 år.

Der vil i givet fald gå omkring 1.000 år, og scenarierne afhænger samtidig af, hvor hurtigt vi handler, understreger både Jason Briner og Ole Bennike.

"Jeg er generelt optimistisk, så jeg tror ikke, at vi ender i det høje scenarie. Jo bedre viden vi får om fremtiden, jo mere vil vi kunne tilpasse os, og det vil vi blive nødt til, for i alle scenarier skrumper Indlandsisen," lyder det fra Ole Bennike.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Videnskab.dk)

 

Store aktører skal lave grønt brændstof til transportsektoren

FN-mål er blevet big business for Rambøll

Rambøll øger omsætningen med 25 pct. – men går tilbage på bundlinjen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også