CO2-afgift indgår som del af ambitiøs DI-plan for 2030

Med stor 2030-plan giver Dansk Industri 188 forslag til at nå klimamål og skabe flere job og mere velfærd.
Foto: Dansk Industri/Presse
Foto: Dansk Industri/Presse
AF RITZAU

Dansk Industri (DI) har udformet en omfattende 2030-plan med 188 konkrete forslag.

De skal vise vejen mod indfrielse af den politiske ambition om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent.

Samtidig er det en plan for at skabe 110.000 private job og løfte den danske velstand med 100 milliarder kroner frem mod 2030.

Men det kræver et opgør med den klassiske tankegang, siger Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen.

"Det er muligt at nå vores store klimaambitioner og også have et velstående samfund på tværs af indkomstgrupper. Der er et forandringskrav i verden, som den ser ud nu. Og hvis vi vil nå store mål, så kræver det også kompromisser," siger han.

De 188 forslag berører mange forskellige områder af samfundet.

Det gælder eksempelvis reduktion af CO2-udledning, arbejdsmarkedet efter coronakrisen samt effektiv drift af den offentlige sektor.

DI peger blandt meget andet på en CO2-afgift som et redskab til grøn omstilling, og det er nye toner fra Lars Sandahl Sørensen.

"Det er uhyre komplekst, og jeg har talt imod at tro, at det er et hurtigt quick fix. Men det kræver store og små tiltag at nå vores ambition, og der er en klogt integreret CO2-afgift ét vigtigt redskab ud af adskillige andre," forklarer han.

Blandt de 188 forslag er et øget arbejdsudbud på 75.000 fuldtidspersoner samt et nyt SU-system, som skal understøtte incitamenter til at vælge uddannelser med gode jobmuligheder.

Med planen lægger DI op til at bruge 33 milliarder kroner på offentlig velfærd, mens 25 milliarder kroner skal bruges på virksomheders konkurrenceevne.

Omvendt ønsker DI blandt andet at finde 21 milliarder kroner gennem arbejdsmarkedsreformer. Ét forslag lyder, at unge skal kunne visiteres jobparate.

Planen er ikke en bestillingsliste, ej heller blot et idékatalog, siger Lars Sandahl Sørensen.

"Det er en plan, der konkret viser en vej. Det er ikke sikkert, at alle forslag får fuld opbakning, men mange vil, tror jeg."

"Så må man finde alternativer til dem, man ikke vil have, for forandringer skal vi se, hvis vi vil nå vores meget ambitiøse mål," lyder det.

 

Dansk Energi: Lave elbilsambitioner sætter andre sektorer under pres

Regeringen vil gøre plads til flydende sol

Dansk Industri: Coronakrise gør blot Grøn Fremtidsfond endnu vigtigere 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs ogsåFoto: Everfuel

Alle brintstationer i Danmark lukker

For abonnenter