Debat: Grøn strøm er energieffektivisering

"Ærgerligt at Troels Blicher Danielsen fra Tekniq træder på vindmøllerne," lyder det fra Kamilla Thingvad, Dansk Energi, i et debatindlæg.
Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
AF KAMILLA THINGVAD, AFDELINGSCHEF HOS DANSK ENERGI

Vindmøllen og termostaten er danske varemærker, som giver CO2-reduktioner internationalt og skaber arbejdspladser nationalt. Elektrificering og energieffektivisering er to sider af samme sag på rejsen mod at nå det brede politiske ønske om massive CO2-reduktioner og lavere energiforbrug.

Hvis du udskifter oliefyret med en eldreven varmepumpe, bruger du tre gange mindre energi. Det samme er tilfældet, hvis du udskifter benzinslugeren med en elbil.

Klimakampen skal ses i lyset af det stadig grønnere energisystem, hvor energibesparelser er gode for klimaet, hvis de får os til at holde op med at bruge fossile brændsler og gode for den enkelte og samfundet, hvis investeringen giver økonomisk overskud. Økonomisk effektiv udnyttelse af energi går aldrig af mode. Heller ikke når energien er grøn.

Fokus på fælles udfordring

Derfor er det ærgerligt, at Troels Blicher Danielsen fra Tekniq i sin iver for at tale energieffektiviseringer op her i EnergiWatch, træder på de vindmøller, som er forudsætningen for, at danskerne kan varme deres huse op på en klimavenlig og effektiv måde. Blandt andet i form af eldrevne varmepumper, som vi skal have installeret en masse af for at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030. Hvordan kan man være imod noget grønt, som hele verden efterspørger, og som skaber vækst og beskæftigelse i Danmark?

Nej, tiden bør i stedet være inde til at fokusere på den fælles udfordring. Nemlig at få elektrificeringen - og dermed teknologiskiftet – til at ske hurtigt nok og økonomisk rationelt. Både udbygning og anvendelse af grøn strøm er forudsætningen for, at både Danmark og EU kan nå sine klimamål. Ambitionerne på begge fronter bør derfor være store.

Selvfølgelig er der udfordringer og vanetænkning, som skal brydes. TEKNIQ fik lige før sommerferien udarbejdet en analyse, der viser, at en varmepumpe er den bedste investering for husejerne i forhold til andre energirenoveringer – for eksempel at isolere huset – og at det også giver bedst mening at starte med varmepumpen, hvis du på sigt vil gøre begge dele. Så at finde de rigtige svar kræver omtanke.

Kloge energieffektiviseringer

På ryggen af årtiers indsats – politisk og i danske virksomheder – er Danmark godt positioneret. Både når det gælder billig produktion af grøn strøm og energieffektive løsninger. Den kombination af kompetencer skal vi udnytte til skabe en fremtid, hvor vi bruger den stadig billigere vedvarende energi så økonomisk effektivt som muligt.

Vi skal arbejde for en økonomisk effektiv anvendelse af energien i bygninger, transport, fjernvarmen og industrien – og her skal vi både isolere, sætte nye vinduer i, skifte kedler og elektrificere. Vi skal have energibesparelser, der batter. Derfor bør vi målrette energieffektiviseringer, hvor vi reducerer energiforbruget de steder, vi får mest klima pengene. En fornuftig CO2-afgift er del af svaret, men der skal naturligvis meget mere til.

Herfra skal der lyde et varmt velkommen til Troels Blicher Danielsen som ny adm. direktør for TEKNIQ Arbejdsgiverne. Vi glæder os til at samarbejde om, hvordan vi skaber et grønnere og rigere Danmark med blandt andet vindmøller, varmepumper og energieffektiviseringer.

Tak, fordi du giver Dansk Energi æren for det historisk flotte fokus, Danmark har haft på udbygning af vindenergi. Det er alt for meget. Den ære bør rettelig tildeles mange andre. Men tak alligevel.

"Nogen har arbejdet hårdt for, vi bare skal producere så meget strøm som muligt" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også