"Nogen har arbejdet hårdt for, vi bare skal producere så meget strøm som muligt"

Energieffektivisering skal langt højere op på den politiske dagsorden, mener den nye adm. direktør i arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne, Troels Blicher Danielsen. Han ser sin medlemskreds som en nøgleaktør i den grønne omstilling, når de politiske aftaler skal eksekveres ude i virkeligheden.
Foto: TEKNIQ Arbejdsgiverne //PR
Foto: TEKNIQ Arbejdsgiverne //PR

Han blev udnævnt i marts, da det meste af det offentlige rum lå øde hen, og han tiltrådte 1. maj som ny adm. direktør i arbejdsgiver- og brancheforeningen Tekniq Arbejdsgiverne, da coronakrisen fortsat havde et solidt greb om en stor del af foreningens godt 4.300 medlemsvirksomheder i installations- og metalbranchen.

For den mangeårige embedsmand, senest afdelingschef i Beskæftigelsesministeriet, var udfordringerne for den 43-årige Troels Blicher Danielsen til at få øje på, da han i foråret trådte ind i foreningens hovedsæde i Glostrup og dermed erstattede foreningens direktør gennem de sidste 31 år, Niels Jørgen Hansen.

Udfordringerne og opgaverne er hen over sommeren ikke aftaget, og selv tror han, at de negative effekter af pandemien kun lige har toppet, og bl.a. resterer der også fortsat noget proces og praktik efter Tekniqs fusion sidste år med smedene, vvs'erne og industrivirksomhederne i Arbejdsgiverne, der havde sit sekretariat i Odense. I dag er organisationen fortsat til stede i Glostrup og i Odense.

Politisk indflydelse

Troels Blicher Danielsens start skete ligeledes på et tidspunkt, da de politiske klimaforhandlinger på Christiansborg var inde i en afgørende fase, og bedømt på udtalelser fra energiordfører i Folketinget en periode, hvor erhvervslivets lobbyister i massivt omfang meldte sig ind i kampen.

For den nye direktør i det, der er landets næststørste aktør i byggebranchen og fra 1. september i år den tredje største erhvervsorganisation (efter Dansk Byggeris fusion med Dansk Industri, red.) med over 55.000 ansatte i medlemsvirksomhederne, og som skal udføre en stor del af det reelle, praktiske arbejde, der formuleres i politiske aftaler, bliver det en væsentlig prioritet at skaffe organisationen større indflydelse.

"Klima og den grønne omstilling er en af vores meget klare styrkepositioner. Spørgsmålet er, hvordan vi kan bryde igennem lydmuren på det område. Diskursen har meget været, at det er energiselskaberne og Dansk Energi, der har sat rammerne, og at det de seneste år har handlet om at skabe så meget grøn strøm som mulig. Ja, det er også vigtigt, men det handler også om at få energieffektivisering højere op på dagsordenen," siger Troels Blicher Danielsen:

"Det var tilfældet i 70'erne og 80'erne, men da man fandt ud af, at man kunne bygge vindmøller, ser det ud som om, at nogen har arbejdet meget stærkt for, at vi bare skulle producere så meget strøm som muligt. Der vil mine medlemmer nok spørge, om det er klogt, og om ikke det er klogere at bruge så lidt strøm som muligt og så bygge den nødvendige grønne energi, der skal til. Det er den position, vi tager, og der vil vi have en meget klar stemme."

Med Troels Blicher Danielsens egne ord ligger der et stort potentiale i at udvikle Tekniq Arbejdsgiverne som Danmarks grønne og digitale arbejdsgiverorganisation.

"Vi er ikke en omnibus-arbejdsgiverorganisation, som Dansk Industri og Dansk Erhvervs i højere grad er. Jeg vil være meget optaget af, at vi er en arbejdsgiverorganisation og derefter en brancheorganisation. Forhandlinger af overenskomster er fortsat min kerneforretning med især de tre største modparter i Blik & Rør, Dansk El-Forbund og Dansk Metal, og vi har alle sammen en meget stor indflydelse på den grønne omstilling. Også i forhold til det digitale- og datadrevne samfund, som Danmark selv synes, man er."

"Det er os, selskaberne og installatørerne, der installerer al teknologi i alle bygningerne". Så den grønne omstilling får ekstrem stor betydning for mine medlemmer, og så det er lige meget, om det er vindmølletårne, varmepumper, ventilation eller andet og i det hele taget, når vi taler digitalisering og data i byggeriet og samfundet som helhed. Der er stadig lang vej, og det er bl.a. min opgave at sørge for, vi får en rolle at spille."

De faglærte

Medlemsvirksomhederne i Tekniq Arbejdsgiverne har historisk uddannet en meget stor del af fremtidens faglærte arbejdskraft og langt flere end andre brancher.

"På Christiansborg spørger man, om der er nok faglærte til at drive den grønne omstilling. Det er vores forventning, der er, og vi er villige til at uddanne dem. Vi uddanner rigtig mange mennesker, der arbejder i alle mulige andre brancher, så vi løfter et meget stort socialt ansvar på uddannelsesområdet for samfundet, men det får vi meget lidt anerkendelse for:"

"Der er tre dagsordener, der binder vores medlemmer sammen. Nemlig den grønne omstilling, digitalisering af samfundet og brug af data, og så er det lærlinge. På den måde repræsenterer vi noget, der er svaret på den retning, vi oplever, at alle partier i Folketinget vil flytte samfundet henimod," siger Troels Blicher Danielsen.

Branchen efterlyser klarhed om grønne midler til varmepumper 

Debat: Grøn varme skal løftes uden statslig detailstyring

Branchen vil nødig se kommunale sælgere af varmepumper 

Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg vil have CO2-regnskab for byggeprojekter 

Installatører: Markedet for energibesparelser er gået i stå

Brancheforeninger er tilfreds med bred klimalov: Nu skal arbejdstøjet på

Mangel på smede truer væksten i industrien 

 

 

 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også